TELEGRAFOV VREMEPLOV: Stadion prepun, nigde baklje nema (FOTO)

"Najvažnija sporedna stvar na svetu" među Beograđanima je važna od kada postoji. Veliki stadioni oduvek su bili puni navijača, ali su oni, za razliku od današnjih, na stadione dolazili "goloruki"

  • 0

U "sportskoj naciji", kakva je srpska, kultura poseta fudbalskih manifestacija postoji od kada postoji i sam sport. Ipak, tokom godina promenilo se mnogo toga - stasali su novi klubovi, nabavljana je nova oprema a "nicali" su i novi stadioni. Nažalost, pred kraj 20. veka promenile su se i navijačke "navike".

"Marakana" i "JNA" su dva najpoznatija stadiona u Beogradu. Prvi je, inače sagrađen na ruševinama starog stadiona, zvanično otvoren 1. septembra 1963. godine. Drugi je, utakmicom između Jugoslavije i Francuske, otvoren 9. oktobra 1949. Na oba stadiona beogradski klubovi dočekivali su jedan drugog, ali i brojne klubove stranih liga. Utakmice su, kako fudbalska kultura nalaže, pratili i navijači. Za današnje uslove, izgleda, sasvim neopremljeni i neobični.

Ipak, promene u društvu i sistemu vrednosti na tribine "Marakane" ali i "JNA" donele su nove slike. Pojavile su se navijačke grupe, koreografije, oblaci dima, "bakljade", pirotehnika, ali i sve učestalije tuče među navijačima. I pored odlične atmosfere koja često vlada oko stadiona, veliki broj utakmica ne bi ni mogao da se odigra bez prisustva policije.

Nažalost, i kvalitet fudbala na srpskim stadionima se promenio. Nagore.

(Milica Stojanović)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA