Ne nazire se kraj propadanja jednog od najlepših zdanja Beograda: Tu je nekada živeo Ignjat Bajloni

Zgrada je sada u vlasništvu Republike Gvineje

  • 1
Ulica kneza Miloša 66, zgrada Republike Gvineje Printskrin: Google maps

Zgrada u Ulici kneza Miloša 66 na Savskom vencu već decenijama propada i od velelepne kuće postala je ruina. Iako je u više navrata bilo reči da će zdanje, u kome je nekada živeo poznati češki trgovac i zanatlija Ignjat Bajloni, po kom je Bajlonijeva pijaca dobila nezvanični naziv, a sada vlasništvo Republike Gvineje, biti sređeno i postati ambasada, do danas se to nije dogodilo.

Ukoliko se neko od prolaznika, čekajući prevoz na autobuskom stajalištu, osvrne iza sebe, zaprepastiće se od prizora devastirane građevine. Iako je, nakon velikog broja pritužbi građana, na zgradu postavljena zaštitna mreža kako se fasada ne bi obrušavala, to je jedino što je za proteklih deset godina urađeno.

- Žalosno je da je nekada jedna od lepših kuća u Beogradu sada ruinirana - navodi sugrađanin Miljan Popović. - Džaba će je neko sređivati kada je već toliko propala da joj nema povratka u pređašnji izgled.

Zbog lošeg stanja navedenog objekta i GO Savski venac obratila se Ministarstvu spoljnih poslova sa molbom da pomogne u okviru svoje nadležnosti u rešavanju dugogodišnjeg problema.

Kako je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova, sredinom decembra prošle godine, obavljen je razgovor sa otpravnikom poslova Ambasade Republike Gvineje u Beogradu i predočeni su problemi koje prouzrokuje stanje pomenutog objekta i zatražena hitna sanacija.

Gvineja spremna da reši problem

- Sa gvinejske strane pokazano je razumevanje i spremnost da se ovaj problem reši - navode u Ministarstvu. - Prema informacijama kojima raspolažemo, u Beogradu je nedavno boravila i ekspertska delegacija Republike Gvineje. Obavila je uvid u stanje objekta i obavila preliminarne razgovore sa jednim brojem lokalnih građevinskih preduzeća, odnosno razmotrila tehničke aspekte za rešavanje ovog problema. Imajući u vidu da je Republika Srbija, u procesu sukcesije bivše SFRJ, stekla svojinu na nepokretnosti bivše SFRJ u Konakriju, izrazili smo spremnost da naša delegacija poseti Republiku Gvineju i imajući u vidu princip reciprociteta, ubrza rešavanje ovih pitanja.

Širom grada ima Bajlonijeve imovine

Inače, posle nacionalizacije ova građevina našla se u vlasništvu Opštine Savski venac nakon Drugog svetskog rata, da bi šezdesetih godina prodata Republici Gvineji da bi na tom mestu bila ambasada.

Ignjat Bajloni je na mestu pijace Skadarlija, popularne Bajlonijeve, isušio močvaru kako bi otvorio pivaru. Širom Beograda ima građevina koje su nekad pripadale porodici Bajloni.

(Telegraf.rs / Novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    3. februar 2020 | 16:45

    Та предивна кућа треба да је културна баштина,зар не?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA