Pitali smo Beograđane šta za njih znači Pobednik: Setili su se najvećih ljubavi, pobeda, mladosti...

"Pobednik" je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave

  • 5

Pobednik je za Beograđane simbol ljubavi, mira, slobode - statua bez koje ne mogu da zamisle prestoni grad. Ponos na hrabrost u teškim vremenima, ljubav prema slobodi koja usledi, ali i sećanje na neke romantične trenutke, prepliću se u odgovorima Beograđana na pitanje šta za njih znači Pobednik.

- Najveće ljubavi su počinjale i završavale se na Kalemegdanu, znate i sami. Ako si mlad, a nisi ovde imao neku ljubav, dogodovštinu ili makar izlet neki, kao da nisi živeo - priča jedan gospodin.

Nekima je, naravno, osnovna asocijacija pobeda, tačnije - sve naše pobede. Naši sagovornici spominju i slobodu, mladost, identitet voljenog grada.

- Dovela sam unuku da bude savremenik događaja, ko zna kad će i ko to da doživi - priča jedna gospođa.

Zagledaju ga svi znatiželjno, dok na Beogradskoj tvrđavi čeka sutrašnje postavljanje na postament (u 11 sati).

- Raspoloženiji je i i svežiji - priča jedna sagovornica.

Beogradski Pobednik Pogled izbliza, prilika koju imate jednom u 100 godina: Foto: Nikola Tomić

Rekonstrukcija "Pobednika", čuvenog dela vajara Ivana Meštrovića, trajala je više meseci. Nakon njegovog vraćanja na stub, predstoji još oko dve nedelje radova na spajanju skultpure i svih ostalih segmenata, kao i radovi na samom platou.

- Kada početkom marta uklonimo skele, "Pobednik" će u potpunosti biti dostupan javnosti - rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda Olivera Vučković.

Beogradski Pobednik Foto: Nikola Tomić

"Pobednik" je podignut 1928. na Gornjem gradu Beogradske tvrđave, povodom proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta.

Čine ga bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, rad vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, a koji je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

(I. T. / M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ujka Zitko PFK

    13. februar 2020 | 16:31

    Nezaposlen,socijalni slucaj,buducnost mu nije tako bas svetla...Raduje ga sto se pobednik vratio na kalis😂😂😂😂

  • Istina

    13. februar 2020 | 17:09

    Hajmo sada da kritikujemo.. sta god da se uradi! Evo ja cu prvi malo ta drska nije bas kako je bila!

  • Jedan

    14. februar 2020 | 13:46

    Nastavak... I kao što je stari Pobednik osvetljavao vreme koje smo ostavili iza sebe, ovog novog je potrebno da posmatramo na način da i mi kao narod zajedno sa njim u njegovu novu eru uđemo novi i čistiji, da skinemo sav teret prethodnog vremena sa sebe, svih patnji koje smo kao narod prošli, a to vreme čuvamo kao dragulj istorije i nove budućnosti i da kao pojedinci i kao narod i bolji ljudi promenimo naš svet na bolje i utičemo na sve oko nas da budu bolji nego što jesu. Da to bude neki novi bolji početak novog doba koje je pred nama, da pobedimo sve one loše strane čovekove priorode koji ga pretvara u pacova, a On, naš Pobednik, će nam uvek u tome pomoći, jer će ponosno stajati iznad nas i ukazivati nam pravi put svaki put kada zalutamo. Svetlost je u našim genima, mi to znamo i možemo, jer kao što je naš Tesla sam osvetlio ceo svet, a njegovi smo potomci, tako i mi svi zajedno, svako od nas, kao male sijalice, paleći se jedna po jedna, možemo da zasijamo toliko jako da ovaj tunel života prepun ljudskih mana osvetlimo i svi jasno vidimo gde to svi grešimo i u kom smeru treba da idemo kako bismo konačno izašli iz tunela i naš svet konačno pretvorimo u onu, sećate se, najlepšu planetu za život u celom univerzumu! Hajde svete, zasijajmo zajedno sa novim Pobednikom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA