Ljudi po Beogradu prijavljuju patriotske grafite kao uništavanje fasade

Beokom servis prosledio je prijavu opštinskoj komunalnoj inspekciji

  • 26

Grafite šaraju huligani, klinci, oni koji samo hoće da naruže grad i nemaju nimalo kulture - tako se najčešće kritikuju momci (a možda i devojke) koji noću merkaju fasade beogradskih zgrada, a onda započinju ilegalnu akciju bojama. Neko misli i drugačije, da je to ulična umetnost koja, kada nikome ne pravi štetu, zapravo oslikava duh grada, neke nove generacije, pokreta i ne predstavlja nekulturu, već naprotiv - novu kulturu.

A u koju grupu bi onda spadali nacionalistički grafiti? Oni veličaju srpstvo i slavne ličnosti, zastavu i veru, a njihovi autori predstavljaju neke više vrednosti, pa nisu na meti kritika - bar ne većine.

Ali, nekome je i trobojka zasmetala. S pravom ili ne?

Dejan Tomić prijavio je na tviteru da je "Fasada zgrade unakažena velikim grafitom, ulica Njegoševa na uglu sa Kneginje Zorke". Grafit je zaista velik, a preko srpske zastave ispisano je "Srpska Sparta".

Kada bismo svaki grafit, kao takav i bez obzira na sadržaj smatrali za huligansku rabotu, ovaj bi dobio najgore ocene. Ipak, za ovaj ispis na zgradi mnogi ne bi rekli da je "unakazio" zgradu.

Pravila su pravila, tako da je ovaj grafit, baš kao i svaki drugi, kršenje komunalnog reda. Zato je Beokom servis prosledio prijavu opštinskoj komunalnoj inspekciji.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tiši

    15. februar 2020 | 11:02

    U nasem gradu se prvo radi idejni projekat grafita. Trazi se dozvola od stanara zgrade a onda i od nadleznog odeljenja gradske uprave. Tek onda se grafit nanosi. Ako nisu uradili nista od gore navedenog onda to nije u redu.

  • Boban

    15. februar 2020 | 11:33

    Nije bitno dal je patriotski ili nepatriotski poenta je u tome da grafit nema sta da trazi na zidovima necijih kuca ili zgradama pa kakav god on bio to neko kasnije mora da kreci jer ce mu pametna drzava jos napisti kaznu!.

  • ime

    15. februar 2020 | 11:29

    Ne zanima me da li je patriotski ili se pera potpisao ili su nacrtali havaje-unistili su fasadu. Da je predvidjeno da ta fasada tako izgleda ona bi tako i izgledala od pocetka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA