≫ 

Beograđanki eksplodirao radijator u stanu, sve je bilo pod vodom, šteta ogromna: "Sve češći problem"

Ukoliko ste stare tučane radijatore zamenili novim, aluminijumskim, bez odobrenja gradskih toplana, možete “da se slikate” za naplatu štete

  • 47
Radijator, eksplozija, pucanje rebara, Beogradske elektrane Foto: Privatna arhiva

U stanovima pojedinih Beograđana poslednjih godina događale su se neobične nezgode sa grejanjem. Dok je u pojedinim stanovima najveća muka što su radijatori hladni, bilo je porodica koje su morale u gluvo doba noći da skupljaju vodu jer su im aluminijumski radijatori eksplodirali.

Kako svedoči naša čitateljka Ivana N., u decembru prošle godine joj je tokom noći puklo rebro aluminijumskog radijatora u dnevnoj sobi i poplavilo pola stana.

- Mi smo šuštanje vode čuli tek oko 5.30, jer su svi u kući spavali. Do tada je već cela dnevna soba i dobar deo predsoblja bio pod vodom - započinje priču za Telegraf.rs Ivana N.

Ona kaže da je odmah pozvala "Beogradske elektrane", a da su radnici došli posle nešto više od pola sata.

- Do tada smo mi već sami uspeli da zavrnemo ventile. Oni su došli i prošli, ali šteta je ostala, i to šteta od nekoliko hiljada evra – kaže naša čitateljka i dodaje da ne bi dizala bunu oko ovoga da joj se dogodilo samo jednom.

Problem sa izlivanjem vode iz toplovodnih instalacija okusila je prvi put pre nekoliko godina, kada joj je eksplodiralo rebro radijatora u spavaćoj sobi. Tada su joj majstori rekli da je verovatno u pitanju fabrička greška na radijatoru.

- Tada su skinuli to rebro koje je puklo i rekli da je verovatno u pitanju greška u proizvodnji. S obzirom na to da su tada radijatori već izašli iz garancije, jer je to bila 11. godina kako su postavljeni, nisam mogla da naplatim štetu od proizvođača, pa sam iz svog džepa sanirala štetu – ističe naša sagovornica i dodaje da su pucanju tog, prvog, rebra, prethodile mnogo čudne okolnosti.

Radijator, eksplozija, pucanje rebara, Beogradske elektrane Uništen parket nakon poplave Foto: Privatna arhiva

Kamenčići u radijatorima

Stan u kome živi je, kako kaže, kompletno renoviran 2005. godine. Tada je i stare, tučane radijatore, koji su u stanu bili četiri decenije zamenila novim, aluminijumskim. Međutim, već sledeće godine ti radijatori su krenuli da se zapušavaju. Prvo ne bi grejalo jedno rebro, pa drugo, pa sve dok se i ostali ne začepe.

- Iz Toplana su došli na intervenciju i ustanovili da nije u pitanju vazduh, već trunje u instalaciji koje, pošto su radijatori tanki, začepili put vodi. Tada su mi skidali radijatore i prali ih. Iz njih su izbacili, pa blago rečeno šut. Trunje, kamenčiće… Naglasili su mi da se to događa jer su instalacije stare, te da bi bilo pametnije da ugradim slavine na koje se kači crevo, pa se tako prazni nataloženo iz radijatora, umesto da ih svaki put skidaju, što smo i uradili. Svake godine bar četiri puta moraju da dođu i da na crevo isprazne taj šut, jer se svako malo radijatori zapušavaju.

Ona tvrdi da su joj majstori iz godine u godinu rekli da više ne znaju šta da rade, jer sve je više korisnika sa aluminijumskim radijatorima koji su priključeni na toplanu, pa im se svako malo zapušavaju radijatori.

- U pitanju su stanovi u novogradnji ili mi koji živimo u starim zgradama koji smo radijatore menjali zbog dotrajalosti ili estetike. U svakom slučaju muka živa – kaže Ivana.

- Kada sam svojevremeno pitala otkud trunje u instalaciji u elektranama su mi rekli da to nastaje usled nekog “procesa” sa aluminijumskim radijatorom. Dobra im je ta logika. Sistem je čist kao suza, a navodno se naši radijatori tope i prave kamenčiće. U prilog ovome govori i činjenica da u stanu moje sestre, koja se greje na zatvoreni sistem grejanja putem gasa već desetak godina se nikada aluminijumski radijator nije zapušio, a kamoli eksplodirao – ogorčena je naša sagovornica.

Radijator, eksplozija, pucanje rebara, Beogradske elektrane Deo "hemijskog procesa" koji se svako malo događa u grejnoj sezoni Foto: Privatna arhiva

Šteta ogromna, niko kriv osim vlasnika stana

Prave muke je doživela tek sada, kada je ponovo, u januaru ove godine, pukao radijator, pošto joj je stan maltene ceo poplavljen.

- Obratila sam se toplanama i u vezi sa ovim problemom i rečeno mi je da je njihovo “do ventila”. Radijatori su već sad pet godina van garancije, tako da sam preventivno promenila sve preostale radijatore u kući. Da se razumemo, u pitanju je investicija veća od 1.200 evra – kaže ogorčena Beograđanka.

Nije usamljen slučaj

Prilikom kupovine novih radijatora u radnji joj je rečeno da na iste ima deset godina garancije, ali da se pucanja, nažalost, sve češće događaju.

- To su mi rekli u nekoliko radnji. Prvo su me pitali da li sam nakačena na gradsko centralno i kada sam potvrdila, rekli su mi da nisam prvi slučaj. Navodno su hemikalije u vodi problem, nagrizaju aluminijum i jednostavno se napravi rupa u rebru. Kada kroz tu rupu šikne voda pod pritiskom od nekoliko bara vi u roku od nekoliko sekundi imate gejzir u kući! To pršti na sve strane, desetine litara vode isteče dok vi uspete da zavrnete sve ventile – kaže naša sagovornica.

Radijator, eksplozija, pucanje rebara, Beogradske elektrane Šteta u stanu nekoliko hiljada evra, a samo sagovornica Telegrafa kriva Foto: Privatna arhiva

Na pitanje zašto nije vratila tučane radijatore rekla je da se isti više ne proizvode, i da je kupovina polovnog kupovanje “mačke u džaku”.

Prvo atest, onda ugradnja

Obratili smo se i “Beogradskim elektranama” sa pitanjem zašto se ovakvi slučajevi događaju, ali su nas iz ovog preduzeća uveravali da problem nije do njih. Kako ističu, aluminijumski radijatori moraju da imaju atest za pH vrednost vode koja je u sistemu.

Kako su nam rekli svi toplotni izvori (toplane i kotlarnice) u sistemu JKP „Beogradske elektrane“, osim toplane „Novi Beograd“, koriste vodu iz gradskog vodovoda, koja prolazi proces hemijske i termičke pripreme, odnosno omekšavanja.

- Toplana „Novi Beograd“ koristi vodu iz reke Save, pa se u postrojenju za hemijsku pripremu vode primenjuje složeniji tehnološki postupak. Svi toplotni izvori u cilju dalje hemijske pripreme vode vrše postupak degazacije (uklanjanje rastvorenih gasova) i kondicioniranje, odnosno dodavanje hemikalija da bi se formirao zaštitni sloj na čeličnim površinama, smanjila korozija optimizacijom pH-vrednosti i uklanjanjem ostatnog kiseonika, uklonila ostatna tvrdoća vode i smanjila pojava depozita na površinama – kažu u Beogradskim elektranama i dodaju da se ovaj proces vrši radi postizanja kvaliteta vode u sistemu koji je određen prema važećim standardima.

Oni ističu da je kvalitet vode jasno definisan Pravilnikom o radu distributivnog sistema daljinskog grejanja, dokumenta koji je usvojila Skupština grada Beograda, i u kojem je definisano sledeće:

- Radijatori izrađeni od aluminijuma mogu se koristiti samo ako imaju odgovarajući atest proizvođača kojim se garantuje njihova otpornost na koroziju pri pH vrednosti vode koja se kreće u intervalu 10≥pH≥8,5 – stoji u odgovoru “Beogradskih elektrana”.

Gradilište Foto: Mateja Beljan

Ili ispoštuj standarde ili plati sam štetu

Na pitanje ko je odgovoran za štetu nastalu usled pucanja rebra rekli su nam da, ukoliko je razlog curenja vode ugradnja neadekvatnog radijatora, najčešće aluminijumskog, koji nije u skladu sa navedenim standardima, odgovornost isključivo snosi investitor ili fizičko lice – vlasnik stana ili poslovnog prostora koji je ugradio grejno telo neodgovarajućih karakteristika.

- Investitor je u obavezi da ugradi unutrašnje instalacije u objektu koji se priključuje na distributivni sistem „Beogradskih elektrana” u skladu sa projektnom dokumentacijom usklađenom sa Tehničkim uslovima za priključenje – stoji u odgovoru.

Takođe, tvrde i da u vodi ne postoje opiljci i trunje koje je naša sagovornica navela, već da se u unutrašnjosti neadekvatnih aluminijumskih radijatora vremenom stvara talog koji smanjuje protok toplotne energije.

- Taj talog nastaje u unutrašnjosti neadekvatnog radijatora kao rezultat hemijskog procesa između materijala od kojeg je radijator napravljen i vode iz sistema daljinskog grejanja – ističu u odgovoru.

Iz “Beogradskih elektrana” dodaju i da stanari neretko bez njihove saglasnosti i ne poštujući projektnu dokumentaciju i Tehničke uslove obavljaju prepravke na unutrašnjim instalacijama i ugrađuju neadekvatne radijatore.

- U takvim slučajevima „Beogradske elektrane” ne nadoknađuju štetu nastalu prilikom curenja iz unutrašnjih instalacija, odnosno radijatora. Kako bi izbegli štetu i loš kvalitet grejanja, potrošači za svaku intervenciju na unutrašnjim instalacijama ili za zamenu grejnih tela moraju da dobiju saglasnost „Beogradskih elektrana“ – navode iz ovog preduzeća.

Dakle, zaključak je jednostavan, nemojte menjati stare radijatore, a ukoliko to već činite, obavezno tražite atest od proizvođača kao i saglasnost “Beogradskih elektrana”. Ukoliko ste, pak, stanar novogradnje, obavezno sa investitorom proverite da li ima svu neophodnu dokumentaciju, kako biste, ukoliko slučajno do ovakvog nečeg dođe mogli da naplatite štetu.

Video: Izlila se kanalizacija a fekalije ušle u sobu gde spava tek rođena beba

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    1. mart 2020 | 13:02

    Aluminijumski radijatori proizvode kamencice, sljunak, opiljke, e svasta cu da procitam ovde...

  • Pista

    1. mart 2020 | 11:13

    Ma nismo ni posumnjali da je neko drugi kriv do samog stanara,cuj Beogradske toplane da snose krivicu taman posla.

  • Тодорић

    1. mart 2020 | 11:46

    А коме се обратити када се продају радијатори који не одговарају стандарду,чиме су купци ПРЕВАРЕНИ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA