≫ 

Ovo su uputstva za beogradske vrtiće povodom širenja korona virusa

"U beogradskim vrtićima imamo oko 78.000 dece i važno je da svi pokažemo maksimalnu odgovornost kako bismo ih zaštitili", rekao je sekretar Gak.

  • 7
vrtić foto: pixabay.com

Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak uputio je danas zaposlenima u svim beogradskim državnim i privatnim vrtićima dopis u kome se pozivaju na poseban oprez i odgovornost u ponašanju na radnom mestu povodom prvih registrovanih slučajeva virusa korone u Srbiji.

- Ovo je doba godine kada je u vrtićima uobičajeno pojačan higijenski nadzor ali je iz predostrožnosti potreban maksimalan oprez, odnosno, preduzimanje svih mera kako bi se sprečilo širenje virusa - rekao je Gak.

Kako je objasnio, to znači redovno održavanje vrtićkog prostora, češće provetravanje prostorija u kojima borave deca, pojačan nadzor nad decom dok peru ruke, razgovori sa roditeljima, svakodnevno pranje i dezinfekcija igračaka, posteljine, podova, svih površina koje koriste deca, dodatni oprez pri korišćenju posuđa tokom obroka, stroga kontrola odlaganja otpadaka, izolovanje dece sa primećenim respiratornim infekcijama, dezinfekcija sobe u kojoj su ona boravila, česta provera zdravstvenog stanja sve dece, kontrolisanje razloga odsustva ali i izbegavanje aktivnosti u kojima učestvuje veći broj dece.

Takođe, istakao je Gak, pojačane mere odnose se i na sve zaposlene te je tako, kako je navedeno u dopisu koji je Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu uputio svim predškolskim ustanovama u Beogradu, potrebno zaposlene sa zdravstvenim tegobama odmah poslati kući.

- Sve ovo su preventivne mere, ali su neophodne kako bismo što bezbolnije prošli kroz ovaj period. U beogradskim vrtićima imamo oko 78.000 dece i važno je da svi pokažemo maksimalnu odgovornost kako bismo ih zaštitili – rekao je Gak.

On je istakao da nema mesta panici, ali da je svakako neophodan dodatni oprez i veći nadzor u svim vrtićima.

Video: Prošetali smo kroz poslovni kompleks Airport City, gde je boravio zaraženi Kinez

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Buzzing Pen

    10. mart 2020 | 16:42

    Jedino pravo uputstvo bi trebalo da bude: "Ne šaljite decu u škole i vrtiće." Ako vlast ne shvata ovo ozbiljno, vi bi trebali.

  • Ema

    10. mart 2020 | 17:51

    Nema šanse na taj način suzbiti virus. Sezonski grip je desetkovao vrtiće i škole. Uradite isto što i Makedonija, Grčka... Ko će vam raditi u vrtićima kad su i vaspitači ugroženi i prvi na udaru što od dece što od roditelja?!!

  • Marko

    11. mart 2020 | 00:04

    Ako zatvarate škole, zatvorite i vrtiće. Nisu ta deca i vaspitači imuni. Uradite kao u Severnoj Makedoniji, jedan roditelj neće morati da radi, nego da bude kući sa detetom, a plata mu se plaća 100 %. Zaštitimo se i sprečimo širenje!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA