≫ 

Od deteta sa ulice do stipendiste prestižne beogradske škole: Boškov talenat prepoznali u svratištu

Priča o talentu koji pobeđuje okolnosti, priča o velikoj promeni koja inspiriše

  • 4
Boško Marković, ITHS Foto: ITHS/Linktv

Priča Boška Markovića, učenika trećeg razreda srednje škole u Beogradu, pokazatelj je da uvek ima nade. Zato su upravo te tri reči one kojima zaključuje svoju "ispovest". Počinje podatkom od sedme godine života. Tu su bili njegovi počeci "života na ulici".

Naime, Boško je umesto azbuke i brojeva učio kako da zaradi. Prodavao je maramice na semaforu. U tome su mu pomagale dve starije sestre.

Inače, dete je iz višečlane porodice. Ima četiri sestre i jednog brata. To je, kako kaže, trajalo do njrgove 13. godine. Tada je saznao za svratište.

Jedan od volontera mu je preporučio da dođe u svratište, pobrajajući ono što bi moglo da mu se svidi, zaključno sa osnovnim: hrana, topla voda, društvo... I Boško je poslušao savet.

- Odlučio sam da odem u svratište u Krfskoj, sam. Naišao sam na neke vaspitače koji su mi bili kao porodica - objašnjava dodajući da je tu našao ponešto od onoga što mu je nedostajalo.

Imao je, prepričava dalje, radionice u "Komtrejdu". Tu se već dešava preokret o kakvom jednog dana pričate svojoj deci i unucima - zapazili su ga. Pokazao je talenat koji ga je kasnije načinio stipendistom Srednje škole za informacione tehnologije ITHS.

Đak koji je u osnovnoškolskom periodu bio "dete ulice", dečak koji zbog posla na ulici nije stizao u školu, koji bi je, sam kaže, godišnje posećivao taman toliko puta "da bi mogao da prođe na razrednom ispitu", tada je postao redovan učenik prestižne srednje škole.

- Život mi se promenio na bolje. Ne znam gde bih sada bio da nisam ovde. Stekao sam mnogo prijatelja, a u osnovnoj ih nisam imao - navodi Boško kolika je promena bila pred njim: - Prvi put sam putovao zahvaljujući "Komtrejdu", to je bilo prve godine srednje škole. Išli smo u Budimpeštu i bilo je stvarno super.

Živi sa svojom porodicom, koja je ponosna na Boškov uspeh. Želi da se zaposli kao programer i da im se oduži. Svima poručuje da prate svoje snove, da daju sve od sebe i da na svom primeru zna da uvek ima nade.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina

    11. mart 2020 | 19:57

    Daj bože da sva deca u ovakvim okolnostima pronadju svoj put i uspeju u životu.

  • PR

    11. mart 2020 | 19:24

    Od majke prirode je dobio sve po meri ali neznam šta je od majke i oca,sem toliko braće i sestara pa morao da bude dete ulice.

  • Alo

    11. mart 2020 | 20:18

    U isto vreme tuzno Ali lepo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA