• 51

Telegraf patrola: Vlast apeluje na građane da ostanu u kućama, a evo kako izgledaju ulice Beograda

U zemlji uvedeno vanredno stanje, u Gradu zasedao Štab za vanredne situacije; postoji mogućnost uvođenja policijskog časa

 • 51

Dan nakon proglašenja vanrednog stanja u Srbiji, fotografije sa ulica Beograda ne ulivaju mnogo nade. Stariji građani su na pijacama, na trotoarima, sa kesama u rukama, mnogi bez ikakve zaštite...

Nakon što je doneta odluka Vlade RS, gradovi i opštine u Srbiji sazvali su sednice svojih kriznih štabova na kojima su većinom preslikane odluke sa republičkog nivoa. Dakle, tamo gde postoji javni prevoz, redukovan je; takođe i međugradski. Ograničeno je radno vreme ugostiteljskih objekata, u većini mesta na period od 8 do 20 časova, u pojedinim mestima i kraće. Otkazane ili odložene su sportske, kulturne i zabavne manifestacije i takmičenja, zabranjeni su treninzi, ograničen je boravak u zatvorenom na 50 osoba, sa sve zaposlenima u tim objektima...

Posebni apeli upućeni su stanovništvu starijem od 65 godina da se čuva boravka u javnom prostoru i kontakata sa eventualnim prenosiocima virusa koji se za tu populaciju smatra najopasnijim.

Date su preporuke za rad, tako da stariji od 60, negde od 65, rade od kuće. Isto se odnosi na hronične bolesnike i roditelje dece mlađe od 12 godina. Dat je apel i za to da deca, koja u vanrednom stanju ne odlaze u škole i vrtiće, a stariji ni na fakultete, vreme ipak ne provode sa bakama i dekama, te da se na određeno povuku sa ulica, prodavnica i iz društva kako bi se u predstojećim danima, kada se situacija stavi pod kontrolu, vratili svojim uobičajenim aktivnostima u punoj snazi.

O svemu tome donete su odluke i na nivou Beograda koji je ukinuo noćne linije, uveo subotnji red vožnje, ograničio rad ugostiteljskih objekata, zatvorio centre za starije... Međutim, fotografije naših reportera svedoče da se na autobuskim stajalištima i dalje nalazi mnogo sveta. Među njima, i onih potpuno sedih brkova.

Još veća gužva uslikana je u delovima grada u kojima se nalaze pijace. Odrasli, čini se, i dalje stvaraju zalihe za život u izolaciji. Hodaju sa punim cegerima, tek poneki sa maskom. Upravo ta slika navela je predstavnike najviše vlasti da zaprete policijskim časom kojim se ograničava boravak na ulicama u određenom terminu tokom trajanja vanrednog stanja.

Ipak, to nisu jedine slike grada danas. Zatekli smo mnoge koji se šetaju na martovskom suncu, voze bicikle, trče... Pored rekreativaca bilo je šetača pasa, gostiju na terasama gradskih lokala, putnika u gradskom prevozu, kupaca u tržnim centrima. Negde su se mogli zateći opusteli trotoari i kafići, kao što je slučaj sa najpoznatijom šetačkom zonom u gradu, ali ne i na okretnicama autobusa, npr. na Zelenom vencu. Tu se drugog dana od uvođenja vanrednog stanja u zemlji sreću i staro i mlado, pušači, nepušači, maskirani i nemaskirani, možda i poneki uplašen koji se osetio dužnim da reaguje sad, pa da se primiri.

Da li poštujete uputstva u situaciji borbe protiv korona virusa?

Glasajte

Možda će već sutra i bez novih restriktivnijih mera na ulicama biti manje stanovnika, jer su prva dva dana vanrednog stanja iskoristili za to da se opreme i da mirni sačekaju da prođe sve što predstoji.

Šta vi mislite? Ostavite nam odgovore u komentarima.

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • љиљана

  Кинези су свој јавни превоз чистили после сваке вожње (аутобуси, возови), колико се често чисте у Србији? Ни ми у Аустралији се не можемо похвалити таквом ревношћу, зато им је и број оболелих опао.

  1
  210

  Podelite komentar

 • Hristina

  “Оче небески, заштити од смртног вируса моју породицу, фамилију, пријатеље и целу моју нацију, целу нашу земљу и све оне у дијаспори, разасуте по целој земаљској кугли. Покриј нас својим благодатним покривачем, заштити нас као благодатним стакленим звоном од ког се одбија сваки смртни вирус и сваки помор људи, благодаћу Твојом Духом Твојим Светим, а ради Сина твога Исуса Христа Амин“

  9
  179

  Podelite komentar

 • Maki

  Kazete Putnici u prevozu! A sta se desava ako posl9davac, koji ne spada u proizvodnju, tera odredjene radnike, administrativno osoblje, da dolaze na posao ? Radnici uporno ukazuju na opasnost po prevozu, medjurim poslodavac ne reaguje a posao uredno moze da se obavlja od kuce. Radnici nisu dobili ni madkw niti je izvrsena dezinfekcija poslovnih prostorija. A najgore je sto je to drustvena firma. Kome radnici sa se obrate i potraze zastitu od takvog krsenja prava radnika da ne bude izlozen virusu ako posao moze da se radi od kuce?

  110
  1

  Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima