• 18

Liturgije na otvorenom širom Beograda: Vernici su ispoštovali sve mere opreza

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetih 40 mučenika sevastijskih

 • 18

Foto: Telegraf.rs

Nedeljne liturgije održane su danas širom Srbije, ali van crkvi, tj. u portama pravoslavnih hramova. Vernici su ispoštovali zahteve nadležnih, ali i apele svojih sveštenika da održe rastojanje između sebe, te da ne ulaze u hramove u kojima su ove nedelje bili samo sveštenici.

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetih 40 mučenika sevastijskih, ispred Hrama rođenja svetog Jovana Krstitelja na Labudovom brdu okupio se veliki broj vernika, što je u prostranom dvorištu ove crkve moglo da se održi. Slična slika mogla se danas videti i ispred Hrama svetog Luke u Filmskom gradu.

Labudovo brdo, liturgija na otvorenom Foto: Telegraf.rs

Na Novom Beogradu, u Hramu svetog Velikomučenika Georgija vernici su disciplinovano stajali na određenom razmaku. Mnogi od njih su preko lica nosili maske ili se pokrili maramama.

- Pozivamo sve vernike, naročito one starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je donela Vlada Republike Srbije, uključujući i dolazak u hramove na sveta bogosluženja. Kada neko od vas želi da se pričesti, dovoljno je da se javi svom nadležnom parohu, koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća - samo je jedno od obaveštenja koja su u pravoslavnim crkvama deljena vernicima poslednih dana.

Prema nalogu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja, a u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, dozvoljeno je da u crkvi bude najviše pet lica, što su u ovom slučaju bili sveštenici.

Mnogi hramovi odlučili su da drže otvorenena vrata tokom celog dana, u skladu sa policijskim časom, kako bi vernici kojima je potrebno da posete bogomolje, to mogli da urade izbegavajući gužve. Svete Tajne pričešća i ispovesti takođe se, po dogovoru sa sveštenicima, u mnogim crkvama mogu obavljati tokom celog dana, a po potrebi i u domu vernika.

lITURGIJA NA OTVORENOM

Liturgija na otvorenom, Novi Beograd Foto: Telegraf.rs

- Vernima posebno naglašavamo da je sveto Pričešće ostvarenje iste one zajednice sa Gospodom koja nas u punoći čeka u Carstvu nebeskom i da je Hristos zaista istinski i konačni Lekar duša i tela naših, ali i da sveto Pričešće istovremeno ne prestavlja magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koje nam prete sa drugih strana, izvan svetog Putira, prilikom dolaska u crkvu, ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama. Zato je neophodno da praktikujemo sve mere zaštite koje je država propisala. Ko god se neodgovorno ponaša u datim okolnostima zapravo kuša Gospoda Boga svoga, a neretko i sablažnjava braću i sestre svoje - navodi se u saopštenjima.

Video: Patrijarh pozvao vernike i građane da slušaju savete stručnjaka

(D.D.S.)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Zex

  I kad se razbolite onda razmisljajte glavom. Da li ste bre normalni vi ljudi??? Pa vi ste 99% ili nosioci virusa ili potencijalni zarazeni. Sta glumite vise, ako je receno?! Ja vas lecio sutra ne bih jer ste samozivi glumci vernici

  5
  128

  Podelite komentar

 • Marina

  I ovo je nepotrebno. Sedi kući, upali kandilo i tamjanom osveži kuću. Taman je lekovi i čisti vazduh.

  9
  108

  Podelite komentar

 • Radosna zena

  I mi smo se danas svi pricestili u Hramu Preobrazenja. Slava Bogu za tu milost

  50
  7

  Podelite komentar

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima