Liturgije na otvorenom širom Beograda: Vernici su ispoštovali sve mere opreza

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetih 40 mučenika sevastijskih

  • 18
Foto: Telegraf.rs

Nedeljne liturgije održane su danas širom Srbije, ali van crkvi, tj. u portama pravoslavnih hramova. Vernici su ispoštovali zahteve nadležnih, ali i apele svojih sveštenika da održe rastojanje između sebe, te da ne ulaze u hramove u kojima su ove nedelje bili samo sveštenici.

Na dan kada Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetih 40 mučenika sevastijskih, ispred Hrama rođenja svetog Jovana Krstitelja na Labudovom brdu okupio se veliki broj vernika, što je u prostranom dvorištu ove crkve moglo da se održi. Slična slika mogla se danas videti i ispred Hrama svetog Luke u Filmskom gradu.

Labudovo brdo, liturgija na otvorenom Foto: Telegraf.rs

Na Novom Beogradu, u Hramu svetog Velikomučenika Georgija vernici su disciplinovano stajali na određenom razmaku. Mnogi od njih su preko lica nosili maske ili se pokrili maramama.

- Pozivamo sve vernike, naročito one starije od 65 godina, da u potpunosti poštuju mere koje je donela Vlada Republike Srbije, uključujući i dolazak u hramove na sveta bogosluženja. Kada neko od vas želi da se pričesti, dovoljno je da se javi svom nadležnom parohu, koji će doći u dom vernika i obaviti svetu Tajnu pričešća - samo je jedno od obaveštenja koja su u pravoslavnim crkvama deljena vernicima poslednih dana.

Prema nalogu poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarha Irineja, a u skladu sa odlukama Vlade Republike Srbije, dozvoljeno je da u crkvi bude najviše pet lica, što su u ovom slučaju bili sveštenici.

Mnogi hramovi odlučili su da drže otvorenena vrata tokom celog dana, u skladu sa policijskim časom, kako bi vernici kojima je potrebno da posete bogomolje, to mogli da urade izbegavajući gužve. Svete Tajne pričešća i ispovesti takođe se, po dogovoru sa sveštenicima, u mnogim crkvama mogu obavljati tokom celog dana, a po potrebi i u domu vernika.

lITURGIJA NA OTVORENOM Liturgija na otvorenom, Novi Beograd Foto: Telegraf.rs

- Vernima posebno naglašavamo da je sveto Pričešće ostvarenje iste one zajednice sa Gospodom koja nas u punoći čeka u Carstvu nebeskom i da je Hristos zaista istinski i konačni Lekar duša i tela naših, ali i da sveto Pričešće istovremeno ne prestavlja magijsku zaštitu od virusa i zaraznih bolesti koje nam prete sa drugih strana, izvan svetog Putira, prilikom dolaska u crkvu, ili povratka svojim domovima, ili boravka u zaraženim sredinama. Zato je neophodno da praktikujemo sve mere zaštite koje je država propisala. Ko god se neodgovorno ponaša u datim okolnostima zapravo kuša Gospoda Boga svoga, a neretko i sablažnjava braću i sestre svoje - navodi se u saopštenjima.

Video: Patrijarh pozvao vernike i građane da slušaju savete stručnjaka

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radosna zena

    22. mart 2020 | 13:21

    I mi smo se danas svi pricestili u Hramu Preobrazenja. Slava Bogu za tu milost

  • Montenegro

    22. mart 2020 | 12:38

    Dok ne počne da se umire kao u Italiji, narod se neće opametiti!

  • Nije nego

    22. mart 2020 | 12:38

    Al zato uđe pop u prodavnicu ispipa sve živo ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA