• 19

Beograđanka pronašla dnevnik koji je pisala s 9 godina, tokom bombardovanja: Sve je fotografisala

“U Prištini Ameri su ubili devojku koja je sejala žito. Cilj je bila devojka“

  • 19
Godišnjica NATO bombardovanja

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Vladimir Dimitrijević

"Imala sam 9 godina kada je počelo NATO bombardovanje Srbije, ne sećam se da sam tada pisala dnevnik. Pre neki dan sam sređivala police i pronašla tu svesku. Otvorila sam je. U njoj su bili datumi koji su obeležili svet i kratki ispis o tom događaju. Iznad sam ja pisala šta se dešava tog dana u Beogradu, Srbiji. Šokirala sam se kad sam to sve ugledala. U nekim trenucima sam se smejala, u nekim mi je došlo da zaplačem", rekla je čitateljka T. T. Telegrafa, koja nam je ustupila fotografije svog dnevnika.

Iako kaže da se seća samo druženja, produženog raspusta i gledanja "Kasandre",  nakon pronalaženja svog dnevnika, tek sada, shvatila je da je nabasala na  hronološki vodič kroz vesti toga doba.

- Bombardovanja se sećam po druženju sa komšilukom i lepih stvari koje smo izvukli iz te teške situacije. Šokirana sam bila kada sam pronašla dnevnik jer se, iskreno, uopšte ne sećam u kom trenutku sam zaista sedela i pisala ovo. Svakako, možda je najbolji dokaz da smo i mi deca i te kako bili svesni onoga što se oko nas dešavalo, više nego što mislimo - rekla je T. T. za "Telegraf".

U galeriji u nastavku pogledajte kako je izgledao dnevnik jedne devetogodišnjakinje sa Novog Beograda za vreme NATO bombardovanja. Kako čitateljka sama kaže, danas su joj neki delovi tragikomični, slažete se?

Po čemu se vi najviše sećate NATO bombardovanja?

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marakuja

    Ja pamtim samo po jurnjavi po skloniatima, vestima, zabrinutim i prestrasenim roditeljima, mokrenju u snu koje sam razvila u tom periodu verovatno od straha iako sam imala 7 godina u tom trenutku. Moji roditelji su izabrali da budu transparentni sa mnom i rekli su da je to rat. Zahvalna sam im na tome jer danas vise cenim svoj zivot.

  • Simke

    Pamtim po tome što sam zajedno sa svojom braćom, branili i odbranili svaki deo Kosova i Metohije od Siptarskih terorista i NATO agresora. Pamtim po tome što sam u toj borbi izgubio druga (brata),koji se zajedno samnom borio za slobodnu Srbiju. Pamtim po ranjenim i iskrvavljenim mojim saborcima.Pamtim po tome što me moja porodica u suzama iscekivala i ispričala nazad u pakao kada sam se vraćao nazad na ratnu liniju.Pamtim po tome što je moja supruga dozivela spontani pobacaj i izgubila nerodjeno dete u trećem mesecu trudnoće iz razloga što se plašila za mene da li ću se vratiti i ako se vratim kakav.Pamtim po tome što sam branio nešto sveto i nešto najsvetije sto jedan narod ima ,a to je sloboda i pravo na život. Opet bi isto uradio i opet sve ponovio ali samo da ne bude uzalud.Da ne predamo sve ono za šta smo se borili i izborili za političkim stolom.

  • Невена

    Изузетно је добро урађен и филм "Балканска Међа" ... треба га више пута погледати !

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima