• 21

Beograđani danas udišu najzagađeniji vazduh na svetu, a saobraćaj drastično smanjen

Ko nam zagađuje kiseonik, ako ne izduvni gasovi, koji su se uzimali kao najčešće objašnjenje?

  • 21

Maske za lice sada će Beograđanima igrati dvostruku ulogu, jer sudeći po sajtu iqair.com, oni danas udišu najzagađeniji vazduh na svetu.

Sa količinom PM10 čestica od 412.3 µg/m³, vazduh je u Beogradu okarakterisan kao "vrlo nezdrav", zbog čega se stanovnicima srpske prestonice preporučuje da ne izlaze napolje, ne otvaraju prozore i ne vetre svoje stanove, koriste maske za lice i prečišćivače vazduha.

Zagađenost vazduha

Stanje vazduha - jako nezdravo Printskrin: iqair

Nešto slično zabeležili su i domaći merači kvaliteta vazduha. Jako zagađen vazduh danas je izmeren na teritoriji Starog grada, Vračara, Novog Beograda i Obrenovca, dok je na Mostaru "samo" zagađen.

Tek su u nešto boljoj  nešto bolji situaciji Pančevci čije dve merne stanice - ona na Cara Dušana i Sodara - beleže odličan vazduh, dok Vatrogasni dom, Vojilovica i Starčevo takođe udišu jako zagađen kiseonik.

Ove podatke potvrdili su i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Naime, na sajtu Beoeko takođe stoji da je vazduh u Beogradu u 7.00 časova bio jako zagađen, što predstavlja najveću kategoriju zagađenosti.

Zagađenost vazduha

Beograd i Zagreb na vrhu liste najzagađenijih Printskrin: iqair

- Ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije - navodi se u zvaničnom upozorenju.

Neminovno se postavlja pitanje šta to toliko zagađuje vazduh u Beogradu kada je, usled vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, saobraćaj u prestonici drastično smanjen, a tokom punih 12 sati i nepostojeći?

Zagađenost vazduha

Stanje vazduha u prestonici Printskrin: amskv.sepa.gov.rs

Nadležne službe još se nisu oglasile zbog čega je došlo do ovog zagađenja koje je poprilično neobično s obzirom na veoma smanjen saobraćaj na ulicama, činjenicu da je Beogradom danima duvao jak vetar, koji je tek danas nešto slabiji.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sinisa

    Ovo je samo moja misljenje da u ovo vreme sirim dezinformacije, komentar da je borska topionica mozda ali je to daleko od Beograda a jutros je duvala kosava blize je Smedrevo ali po meni mislim da sam prosle nedelje video vece kolicine dima iza brda visnjica a zivim u krnjaci mozda su seljaci iz velikog sela nesto upalili a onda se setih da je deponija u vinci tako gorela a pravac vetra danas duva ka Beogradu a oseca se i smrad kontejnera koji gori pa sve ukazuje da deponija opet tinja... opet da napomenem ovo je samo moje misljemje i predpostavka

  • Nikola

    Bitno da je sve zbog automobila...pojam vi nemate sa zivotom,vi ne znate sta nam zagadjuje vazduh,a ne bilo sta drugo!

  • Mihailović

    A grijanje na drva i ugalj...čim bude toplije biće manje zagađenje...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima