Beograđani danas udišu najzagađeniji vazduh na svetu, a saobraćaj drastično smanjen

Ko nam zagađuje kiseonik, ako ne izduvni gasovi, koji su se uzimali kao najčešće objašnjenje?

  • 21
Beograd, zagađenje vazduha Foto: A. Nalbantjan, Shutterstock

Maske za lice sada će Beograđanima igrati dvostruku ulogu, jer sudeći po sajtu iqair.com, oni danas udišu najzagađeniji vazduh na svetu.

Sa količinom PM10 čestica od 412.3 µg/m³, vazduh je u Beogradu okarakterisan kao "vrlo nezdrav", zbog čega se stanovnicima srpske prestonice preporučuje da ne izlaze napolje, ne otvaraju prozore i ne vetre svoje stanove, koriste maske za lice i prečišćivače vazduha.

Zagađenost vazduha Stanje vazduha - jako nezdravo Printskrin: iqair

Nešto slično zabeležili su i domaći merači kvaliteta vazduha. Jako zagađen vazduh danas je izmeren na teritoriji Starog grada, Vračara, Novog Beograda i Obrenovca, dok je na Mostaru "samo" zagađen.

Tek su u nešto boljoj  nešto bolji situaciji Pančevci čije dve merne stanice - ona na Cara Dušana i Sodara - beleže odličan vazduh, dok Vatrogasni dom, Vojilovica i Starčevo takođe udišu jako zagađen kiseonik.

Ove podatke potvrdili su i zvanični nalazi Grada Beograda i Gradskog zavoda za javno zdravlje. Naime, na sajtu Beoeko takođe stoji da je vazduh u Beogradu u 7.00 časova bio jako zagađen, što predstavlja najveću kategoriju zagađenosti.

Zagađenost vazduha Beograd i Zagreb na vrhu liste najzagađenijih Printskrin: iqair

- Ozbiljne zdravstvene tegobe se mogu očekivati i kod zdravih osoba i u osetljivim grupama populacije - navodi se u zvaničnom upozorenju.

Neminovno se postavlja pitanje šta to toliko zagađuje vazduh u Beogradu kada je, usled vanrednog stanja zbog epidemije korona virusa, saobraćaj u prestonici drastično smanjen, a tokom punih 12 sati i nepostojeći?

Zagađenost vazduha Stanje vazduha u prestonici Printskrin: amskv.sepa.gov.rs

Nadležne službe još se nisu oglasile zbog čega je došlo do ovog zagađenja koje je poprilično neobično s obzirom na veoma smanjen saobraćaj na ulicama, činjenicu da je Beogradom danima duvao jak vetar, koji je tek danas nešto slabiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tekija

    27. mart 2020 | 11:56

    Objasnite!? Najlakše zabraniti sirotinji uvoz polovnjaka,recite da nisam u pravu!

  • Cvrle

    27. mart 2020 | 11:44

    Jos jedan dokaz da automobili nisu zagadjivaci!

  • E...

    27. mart 2020 | 11:47

    Gospon Trivan, ako može da nam objasni razloge.... Da li to možda zagađuju automobili, parkirani? GASI VINČU STRUČNJAČE!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA