≫ 

Bojić: 4 pacijenta na Institutu za kardiovaskularne bolesti pozitivna na koronu, ostali su testirani

Među zaposlenima nema zaraženih

  • 19
Prof. Dr. Milovan Bojić Foto: Nikola Tomić

Korona virus pojavila se i u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", gde su obolela 4 pacijenta, a kako je za Telegraf.rs objasnio prof. dr Milovan Bojić, direktor Klinike, reč je o bolesnicima koji su u ovu ustanovu došli bez simptoma, operisani zbog svojih bolesti, i tek posle tri ili četiri dana nakon operacije dobili temperaturu. Njima su juče i jutros stigli testovi da su pozitivni na koronu. Među zaposlenima nema zaraženih, a testirano je sve osoblje i pacijenti koji su bili na spratu gde su bili zaraženi pacijenti.

- Naša Klinika je glavna dežurna za hitna stanja u kardiohirurgiji i zbrinjavanje infarkta za Grad Beograd i širi region. U takvoj situaciji, prirodno je da budemo napadnuti korona virusom s obziurom na to da nikada ne možemo sa sigurnošću da znamo šta nam donosi pacijent u samu bolnicu. Imali smo priliku, takođe, da primamo asimptomatske bolesnike, bolesnike sa potpuno epidemiološkom obradom i da uspešno provedemo intervenciju ili operaciju, a da se nakon nekoliko dana pojavi temperatura, pa testiranjem tih pacijenata dobijemo korona pozitivan nalaz. Imali smo 4 takva pacijenta koja smo smestili na Kliniku za infektivne i tropske bolesti i gradsku bolnicu i svi su muškarci - kaže Bojić za Telegraf.rs.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/Rade Prelić/Dimitrije Nikolić

Pacijenti kojima je potvrđen korona virus rezultate su dobili juče i jutros. Kod jednog je, naime, prvi nalaz bio negativan, ali pošto je snimak pokazao uništena pluća, testiranje je ponovljeno. Tada je bio negativan.

- Sva četiri pacijenta su operisana i tek nakon tri ili četiri dana su dobili temperaturu. Mi imamo na Institutu bazu febrilnih stanja, ne može svako febrilno stanje biti korona. Mi smo predostrožnosti radi testirali pacijente, i izolovali ih odmah. Čak je kod jednog pacijenta, koji je imao najtežu kliničku sliku, nalaz bio negativan. Onda smo na snimku na plućima videli da su ona bukvalno raznešena i on je hitnopremešten i već je na repsiratoru, a jutros ponovni nalaz koji smo uzeli pokazao je da je pozitivan - kaže prof. dr Bojić.

Danas je testirano i 156 zaposlenih radnika i svih preostalih pacijenata na Institutu i čekaju se rezultati.

Prof. Dr. Milovan Bojić Dr Milovan Bojić/ Foto: Nikola Tomić

- U toku je sterilizacija i dezinfekcija svih bolničkih kapaciteta. Hoću da kažem da je Dedinje najčistija bolnica u Srbiji i ima sve mere predostrožnosti koje smo do sada imali, međutim, gotovo je porozan sistem, velika je koncentracija virusa, tako da ni sam pacijent koji dolazi, ni epidemiolog koji ga šalje ne može ni za kog praktično garantovati.

- I zato mi sada apelujemo na nadležne da imamo što više zaštitne odeće, jer smo mi praktično sada korona bolnica u uslovima kada zbrinjavamo akutni infarkt, te je za nas potrebno da imamo svu onu zaštitnu odeću koju imaju naše kolege u COVID bolnicama. Sa druge strane, apelujemo na naše pacijente bez obzira na urgentnost i hitnost njihovih stanja, da redovno uzimaju terapiju i da ove nedelje samoga pika epidmeije nekako se uzdrže od dolazaka jer time rizikuju i svoje i živote nas zdravstvenih radnika. "Dedinje" i bez obzira na sve neće prestati da radi - poručio je prof. dr Bojić.

Na pitanje da li se i on testirao, kaže da on nije jer je smatrao da treba da prepusti šansu svojim zaposlenima koji su bili izloženi.

- Mi smo testirali i spremačice koje rade na održavanju higijene pored sestara, tehničara i lekara, i sve pacijente sa sprata gde su bili zaraženi - navodi on.

Video: Novo žarište korone u Srbiji: Nisu imali zaražene a sada se situacija potpuno promenila

(Lj. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    4. april 2020 | 17:13

    Bolnica,, Dedinje,, je eminentni ustanova, za primer i mnogim razvijenim Drzavama EU. Na celu Te vrhunske ustanove nalazi se Prof Bojic, slobodno mozemo reci strucnjak svetskog glasa.Poznavajuci ga licno vise od 30 godina, a koristio sam usluge u toj savršenoj bolnici,iskreno kapa dole!! Osoblje, higijena, i sam pristup pacijentim, bolji je nego u americi, jer sam se i tamo uverio. Od srca iskreno toma m.

  • Profesor Zivot

    4. april 2020 | 18:33

    Poznavajuci prof.Bojica mogu slobodno da kazem kako je najbolji menadzer u zdravstvu!Podigao je Dedinje,najbolju kliniku za katdiovaskularne bolesti u ovom dele Evrope!Od prosle godine krenulo se sa izgradnjom Dedinja 2 kao velika neophodnost zbog velikog broja pacijenata!Formirao je brilijantan tim lekara-hirurga na celu sa legendama kardiohirurgije i vaskularne hirurgije dr Boskom Djukanovicem/dugogodisnji direktor klinike,koji je odrzao kliniku punih 15 g./, dr Nenadom Ilijevskim/nacelnik vaskularnog odeljenja/ ,mladim genijom kardiohirurgije evropskih dometa dr Ivanom Stojanovicem /bivsi nacelnik kardiohirurgije/pa kardiologom dr Milijanom Balevic/najbolja studentkinja medicinskog fakulteta u Moskvi/! Higijena,disciplina,ljubaznost da pozavide sve klinike sveta!!!👍👍👍 Podrzimo Dedinje 1 i 2!♥️

  • vasa paris

    4. april 2020 | 18:34

    Ovaj leci samo pogledom bez terapije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA