≫ 

Ako se sada nađete na ulici, evo kako će reagovati policija: Helikopteri nadleću Beograd

Prvi potvrđeni slučaj zaraze u Srbiji otkriven 6. marta, danas u zemlji 1.624 zaraženih

  • 98

Snimci sa ulica Beograda, kao i snimci iz vazduha, svedoče o tome da se mera pooštrenog policijskog časa, koji od ovog vikenda traje od 13 časova u subotu do 5 sati u ponedeljak jutro, poštuje i kontrolište.

Ne samo da je odluka donesena, već je se, kako su u prethodnim danima otkrivali predstavnici struke, drži čak 95 procenata građana Srbije, a o tome da ne bude ni onih preostalih pet koji će iz neznanja, zabune ili nekog trećeg motiva probati da prekrše zabranu kretanja, brinu se vojska i policija.

Na ulicama glavnog grada - na Novom Beogradu, Dorćolu, Starom Gradu - patrole dežuraju, zaustavljaju vozila i proveravaju da li je reč o građanima koji imaju posebne dozvole za npr. odlazak na posao ili povratak sa posla.

Snimci iz vazduha pokazuju slično - zgrade, ulice, trgovi... I nigde žive duše.

Srbija je, podsećamo, u petoj nedelji od početka zaraze, drugi dan. Pema poslednjim podacima, potvrđeno je 1.624 slučajeva obolelih, a preminulo je 44 osobe.

Među obolelima, 1.046 osoba je hospitalizovano, od čega je 89 na respiratorima. Sa lakšom kliničkom slikom u privremenoj bolnici na Beogradskom sajmu smešteno je 69 pacijenata, od čega - dobra vest - 38 osoba čeka drugi negativan rezultat testa na korona virus, pa bi kroz dva dana mogli biti pušteni kućama.

Kazne za kršenje policijskog časa do 150.000 dinara 

Za kršenje policijskog časa, odnosno Uredbe Vlade o zabrani kretanja na javnom mestu, zaprećena je kazna od 50.000 do 150.000 dinara.

Novčana kazna u ovoj vanrednoj situaciji, u skladu sa preporukama, ne preinačava se u zatvorsku kaznu iz razloga sprečavanja širenja zaraze korona virusom u penalnim ustanovama.

U dosadašnjim slučajevima prvostepene presude su donete u hitnom postupku, dok će se žalbe izjavljivati u redovnom postupku.

Novčane kazne će se izvršavati nakon okončanja vanrednog stanja, a pojedini osuđeni građani već su tražili da kaznu plate na rate.

Video: Pet novih smrtnih slučajeva od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JovanaM

    4. april 2020 | 18:39

    Moraju da pokazuju da nas kontrolišu i pritom da kažnjavaju one koji ne poštuju pravila inače smo ugasili.

  • Maki

    4. april 2020 | 19:57

    Mora se kontrolisati i svi koji svojevoljno ne postuju donete mere treba kazniti. Jedino se na taj nacin ljudi mogu naterati da postuju donete mere.

  • Marko

    4. april 2020 | 19:18

    Dok svi koji krse mere ne budu kaznjeni po dzepu nece se urazumiti !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA