≫ 

Lekari iz Kine posetili Opštinu Voždovac

Nakon uvida u podatke broja obolelih i broja stanovnika na Voždovcu, delegacija je zaključila da na Voždovcu ima procentualno najmanje zaraženih u Beogradu

  • 3
Korona, kineska delegacija opstina Vozdovac Foto: GO Voždovac

Delegacija lekara eksperata iz Kine koja boravi u Srbiji kako bi pomogla u borbi protiv pandemije Koronavirusa, posetila je danas Gradsku opštinu Voždovac gde ih je ugostio predsednik Opštine i komandant Štaba za vanredne situacije GO Voždovac Aleksandar Savić.

On se zahvalio na pomoći Kine i izvestio delegaciju o merama koje je Štab preuzeo u vezi sa zaštitom od infekcije kao i pružanjem pomoći najugroženijim građanima. Savić je podsetio da je prvi slučaj zaraze u Srbiji potvrđen 6. marta, da je 15. marta proglašeno vanredno stanje, a epidemija - 20. marta, naglasivši da je Opština organizovala VOLONTERSKI SERVIS koji je počeo sa radom 13. marta, i od tada primio 3.557 poziva i isporučio namirnice i lekove na 753 adrese.

- Iz svog Budžeta, obezbedili smo namirnice za 20.000 paketa pomoći za penzionere, podeljeno je 15.000 paketa za penzionere čija su primanja ispod 30.000 dinara, koje je obezbedio Grad Beograd, a u toku je priprema 2.000 paketa za trudnice i porodilje sa teritorije Voždovca sa higijenom, kozmetikom i prehrambenim namirnicama. Takođe, Opština priprema i akciju podele paketa za nezaposlena lica sa Voždovca“ - rekao je Aleksandar Savić.

Korona, kineska delegacija opstina Vozdovac Foto: GO Voždovac

Šef šestočlane delegacije lekara iz Kine Peng Džićiang pohvalio je rad Voždovca i rekao da se iz izveštaja vidi da je mnogo urađeno na zaštiti i prevenciji od infekcije, a posebno je bio zainteresovan za sistem rada Kovid ambulante. Direktorka Doma zdravlja Voždovac dr Nevenka Veličković objasnila je proceduru rada, kao i da je angažovano ukupno pet ekipa lekara i medicinskih sestara i laboratorija za uzorkovanje, u vremenu od 7 do 22 sata svakog dana, u Ustaničkoj ulici 125c.

Ona je napomenula da se mere zaštite sprovode dosledno i da među zaposlenima DZ „Voždovac“ nema pozitivnih na virus, kao i da je od početka pandemije Štab za vanredne situacije Opštine obezbedio za Dom zdravlja Voždovac 320 zaštitnih vizira, 1.000 sapuna, 1.000 litara asepsola i 500 perivih maski.

Nakon uvida u podatke broja obolelih i broja stanovnika na Voždovcu, delegacija je zaključila da na Voždovcu ima procentualno najmanje zaraženih u Beogradu. Oni su izrazili zahvalnost za gest Opštine koja je u znak prijateljstva i zahvalnosti za pomoć NR Kine postavila državne simbole Srbije i Kine na zgradu Opštine.

Korona, kineska delegacija opstina Vozdovac Foto: GO Voždovac

Tokom sastanka, na kom su prisustvovali članovi Veća opštine i potpukovnik dr Dejan Ilić, šef delegacije Peng Džićiang uključio se direktno u Dnevnik državne televizije Kine.

U izveštaju koji je prezentovan lekarima iz Kine navedeni su i podaci da je Štab za vanredne situacije preduzeo niz mera zaštite:

Održan je satanak sa direktorima privatnih domova za stara lica na Voždovcu, na kojem su date smernice o daljem radu i poštovanju mera koje je propisala Vlada Republike Srbije, a koje su u vezi sa održavanjem higijene, dezinfekcijom i socijalnim distanciranjem. U periodu od 08. do 10. aprila 2020. godine Opština je izvršila dezinfekciju prilaza domovima za smeštaj odraslih i starijih lica i isporučila pomoć u vidu deizinfekcionih sredstava i opreme za čišćenje.

Korona, kineska delegacija opstina Vozdovac Foto: GO Voždovac

Izdata je naredba za 700 profesionalnih upravnika stambenih zgrada da obezbede higijenske uslove u hodnicima i zajedničkim prostorijama objekata za vreme trajanja vanredne situacije i da pruže pomoć ugroženom stanovništvu. Od 6. aprila Volonteri obavljaju dezinfekciju ulaza i hodnika stambenih zgrada, a dezinfekciona sredstva, koja se nalaze u tankovima iza i ispred opštinske zgrade, dostupna su svim građanima. Policijska stanica Voždovac dobila je 1.000 zaštitinih maski i 160 vizira.

Uprava opštine Voždovac organizovala je prijem podnesaka opštinskim službama elektronskim putem, kao i prijem zahteva za izdavanje dozvole za kretanje u vreme zabrane kretanja. Takođe, svi zaposleni koji su hronični bolesnici ili stariji od 60 godina, dobili su naredbu da rade od kuće tokom vanrednog stanja. Zgrada Opštine se svakodnevno dezinfikuje, a zaposleni primenjuju nošenje zaštitne opreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • AcaBGD

    20. april 2020 | 22:49

    Zar juče nije bila vest da je baš u Voždovcu najveći broj zaraženih, a najmanji u Sopotu?

  • Sneza

    20. april 2020 | 22:03

    Znaci Vozdovac ima najmanje zarazenih, sad stigli gosti iz Kine....nesto mi poznato.

  • Baba Daca

    20. april 2020 | 22:52

    Posetili kucu cveća, posetili ovo posetili ono... da li su ovde turistički ili su stvarno dosli da pomognu?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA