≫ 

Tropski raj u srcu Beograda može da nestane pod velom korone: Ljubitelji egzotike pozvani da pomognu

Životinje jedu povrće i voće, pa im slobodno možete kupiti i odneti jabuke, tikvice, krastavac, zelene salate... A nemani više vole meso

  • 2

Mare li veliki japanski šaran, bradata agama, leopard gekon i krvožedne pirane za policijski čas, korona virus i ekonomsku krizu? Neustrašive ale i mirne šarene ribice uživaju u beogradskom Javnom akvarijumu i tropikarijumu, sve dok ih članovi udruženja redovno hrane mesom, papalinama, krastavcima, salatom... Ali, hrane ponestaje...

Nema posetilaca, pa nema ni prihoda i veličanstveni tropski svet u malom u srcu Beograda ostao je na cedilu. Dok se vrpolje pod svetlima plavih neonki, utrkuju za jutarnji obrok ili mreste, egzotične životinjice ne znaju za krizu...

Najteže je bilo tokom poslednjeg policijskog časa, jer baš niko nije mogao da dođe i donese pomoć.

- Bilo je nekih donacija u toku prošle nedelje i one prethodne. Imamo rezerve hrane za 3 do 4 dana - kazao nam je Branislav Jakovljević iz udruženja koje se o akvarijumu brine.

I nisu tu samo ribice, već i zmije, gušteri, ptice, pa i mačke. Svi oni ostali su nekad bez doma, pa sada uživaju u ovom utočištu. A u njima, pak, uživaju posetioci, kojih sada nema.

- Mi moramo konstantno da funkcionišemo, da menjamo vode, neke ribe se i mreste. Pravimo i neke terarijume za naše domaće vrste u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode, preuređujemo stare akvarijume. Moram da nabavimo i dosta nove opreme, ali za sada popravljamo staru. Životinje su ok, nema gubitaka, sve je uobičajeno, vanredno stanje ih ne zanima - priča nam Jakovljević.

Životinje jedu povrće i voće, pa im slobodno možete kupiti i odneti jabuke, tikvice, krastavac, zelene salate... A nemani više vole meso, pa su za njih papaline i morski plodovi prave poslastice. Jedu i juneće i konjsko meso, koje mora biti čisto i dobro samleveno (tri najsitnija mlevenja u mašini).

Što se namenske hrane tiče, Akvarijum i tropikarijum je nabavlja od sigurnih dobavljača, pa se ne isplati da je građani kupuju i donose, što zbog cene, što zbog često sumnjivog kvaliteta.

Najveću neman koju možete videti u akvarijumu je azijski gurami, težak skoro 10 kilograma. Tu su i pangazijusi, veliki japanski šaran, i pirane, među kojima su i one krvožedne. Jedna murina duga je preko metra.

Životinje koje se nalaze u akvarijumu uglavnom su udomljene. Jednostavno, ljudi koji su gajili egzotične ljubimce, a više nisu u mogućnosti, poklanjaju ih ovom tropskom carstvu. Dešava se i da kupe ribicu, a ona prerste, pa za nju više nemaju mesta. Mali broj je nabavljen, a neke su se i same izmrestile.

Akvarijum koji dominira prostorom je dugačak 6 metara, pa je jasno zašto su kapaciteti ovog mesta pogodni i za velike ljubimce.

Kako su nam kazali u akvarijumu, Beograđani su ih pre epidemije rado posećivali, a kroz ovaj prostor prošlo je i 25.000 đaka. Tu se održava i Festival kratkog podvodnog filma "Nečujno", Sajam akvaristike i teraristike, a neonima osvetljena atrakcija otvorena

Kako izgleda hranjenje ovih životinja mogu da vide i posetioci, u redovni okolinostima vikednom između 9 i 9.30 sati hrane se pirane iz Amazona i kornjača.

Video: Partizanov akvarijum i Saša Ilić u njemu

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ZZ

    21. april 2020 | 23:17

    A da pita S. O. Rakovica da mu isplate dugovanja?

  • Ivan

    22. april 2020 | 09:29

    Pustajte to sve u prirodi,a racun otvorite za siromasne porodice sa decom nji.a da se pomogne i bolesnima !!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA