≫ 

Pod korovom ambrozije šest puta više površina nego prethodnih godina: U borbu se ulazi košenjem

Hemija će ove godine biti poslednja opcija

  • 0
Ambrozija, alergija Foto: Shutterstock

Nakon monitoringa šest puta veće površine zahvaćene ambrozijom nego lane, počeće uništavanje ove korovske biljke. Prema rečima gradonačelnika Zorana Radojičića, ove godine posebno će se voditi računa da se hemijska sredstva ostave kao poslednja opcija, a da se uništavanje alergena u najvećoj meri sprovede košenjem.

U odnosu na prošlogodišnji monitoring 320 hektara, ovog puta reč je površini od oko dve hiljade hektara. Na sednici Štaba za vanredne situacije, doneta je preporuka Sekretarijatu za zdravstvo da pokrene postupak i realizuje program "Promocija aktivnog suzbijanja i uništavanja ambrozije - monitoring i suzbijanje".

- Alergija na ambroziju predstavlja veliki zdravstveni problem sa kojim se sve više ljudi suočava i sve teže ga podnosi - kaže gradonačelnik.

- Zbog ozbiljnosti simptoma, pojedini sugrađani tokom perioda cvetanja ambrozije, u avgustu i septembru, sprečeni su da obavljaju svakodnevne aktivnosti, čak i da rade. Zbog toga je bitno da je uništimo pre nego što procveta i proizvede polen.

Video: Dr Stevanović odgovorio koja je razlika između alergije i korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA