≫ 

Dan kada je Beograd bio na TV ekranima širom sveta: Kako je počela Prva konferencija nesvrstanih

U arhivu Filmskih Novosti nedavno je otkriven ekskluzivni film kroz čije se profesionalno snimljene kadrove u potpunosti oseća atmosfera Beograda u tim danima

  • 0
Nesvrstane zemlje Printskrin: Youtube

"Prva konferencija pokreta nesvrstanih" započela je 1. septembra 1961. godine u Beogradu, a na njoj je učestvovalo mnogo legendarnih istorijskih ličnosti: osim domaćina predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, tu su bili i car Etiopije Haile Selasije, premijer Indije Nehru, predsednik Egipta Naser, predsednik Tunisa Burgiba, predsednik Indonezije Sukarno...

U arhivu Filmskih Novosti nedavno je otkriven ekskluzivni film kroz čije se profesionalno snimljene kadrove u potpunosti oseća atmosfera Beograda u tim danima i, kao na malo kom materijalu iz te epohe, jasno vide jarke boje njegovih ukrašenih ulica. Ovaj film je retka prilka da se na jednom mestu vide istorijske ličnosti, njihov doček u Beogradu i rad samog skupa, piše na fejsbuku stranica Kaldrma BGD.

Na Konferenciji je bio predstavljen novi politički pokret koji je znatno oblikovao svetsku mapu u narednim decenijama, a Beograd je u tim danima bio u centru pažnje svih globalnih medija. Ostalo je upamćeno da su brojni Beograđani na ulicama svog grada priredili iskrenu i srdačnu dobrodošlicu svojim gostima.

Video: Sa ovog mesta Tito je upravljao sudbinom Srba 65 dana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA