≫ 

Fotografije boraca za slobodu preplavile Fejsbuk, onlajn konferencijom obeležen "Dan pobede"

Organizatori konferencije su Fondacija Besmrtni puk, Grad Beograd i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu

  • 0
PANORAMA, STARI I NOVI BEOGRAD Foto: A. Nalbantjan

Povodom obeležavanja 75. godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu, srpski i ruski državni zvaničnici i ratni veterani govorili su na međunarodnoj onlajn konferenciji "Poklonimo se herojima", koja je održana posredstvom video-mosta Beograda i Moskve. Organizatori konferencije su Fondacija Besmrtni puk, Grad Beograd i Ruski centar za nauku i kulturu u Beogradu.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je veza Srbije i Rusije potpuno logična i da traje kroz čitavu istoriju, te da su Rusija i Srbija uvek bile zajedno i na pravoj strani.

- Zajedno smo se borili za slobodu, jer u Srbiji i Rusiji može da se živi samo u slobodi. Neki naši neprijatelji su to naučili na teži način - rekao je Vesić i naglasio da je Srbija ponosna na svoju antifašitičku tradiciju.

Zbog velikih žrtava koje su podnele i Rusija i Srbija, Vesić kaže da je naša obaveza da orrganizovanjem ovakvih konferencija čuvamo sećanje i borimo se protiv revizije istorije.

- Nažalost, u svetu su prisutni pokušaji revizije istorije gde žrtve pokušavaju da prikažu kao dželate, a dželate kao žrtve. Mi to ne smemo da dozvolimo. Moramo da učimo kako naše sunarodnike tako i svet da smo se borili, i Srbi i Rusi, protiv Hitlera i da smo bili pobedinici u Drugom svetskom ratu - rekao je Vesić.

Poručio je da Beograd nikada neće zaboraviti ulogu Crvene armije u oslobađanju glavnog grada Srbije, da su u Beogradu mnoge ulice u nazvane po slavnim sovjetskim generalima, a da će na incijativu predsednika Aleksandra Vučića ove godine groblje Oslobodilaca Beograda dobiti spomenik večne vatre, kao spomenik simbola, jedinstva i pobede srskog i ruskog naroda.

- Na veliki jubilej želim da našim zemljama, i Beogradu i Moskvi, poželim mir, prosperite i još čvršće zajedništvo, jer smo pokazali kada smo zajedno da smo tada nepobedivi - zaključio je Vesić na konferenciji na kojoj se obratila i veteranka Mila Ðorđić, borac Treće sandžačke brigade.

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu je jedan od najslavnijih i najveselijih dana u čitavoj istoriji čovečanstva, poručili su učesnici i naglasili važnost suprotstavljanja pokušsajima revizije istorije.

Ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Fondacije "Besmrtni puk" Nenad Popović rekao je da Dan pobede veliki dan i u u srpskoj i u ruskoj istoriji, da je Rusija dala najveće žrtve u najvećoj pošati 20. veka, a da je Srbija, proporcionalno broju stanovnika, odmah iza Rusije.

- Bez te pobede cela Evropa bi bila porobljena. Cinično je danas od mnogih kada kažu da Srbija i Rusija nisu deo Evrope - rekao je Popović i dodao da su danas aktuelni pokušaji revizije istorije, ali da je siguran da će još većom jačinom da se pojavljuju i u narednim godinama.

- Zato su ovakvi događaji jedan od najvažnijih dana u godini i za Ruse i za Srbe, jer time vraćamo dug onima koji su dali živote - poručio je i naveo da se ne smeju zaboraviti zločini koji su se desili u vreme Drugog svetskog rata i u koncentracionim logorima nemačkih fasisista i ustaške Hrvatske.

Antonio Ahel

Kaže da se o tim zločinima u Evropi ne govori, da se kod nas do 1980. skoro ništa nije pričalo o Jasenovcu koji je, navodi, najveći logor u ovom delu Evrope gde je ubijeno 700.000 Srba, Jevreja i Roma. Naša je dužnost, kaže, da o tome govorimo da nam se to nikada više ne bi ponovilo.

Naglasio je značaj manifestacije "Besmrtni puk", te naveo da je ona odložena zbog pandemije korona virusa i zahvalio Rusiji na prijateljstvu i savezništvu i na podršci Srbiji po pitanju Kosova i Metohije.

- To Putinu i Rusiji Srbija nikada neće zaboraviti - rekao je Popović i obraćanje završio rečima Njegoša da su Srbi i Rusi jedan narod sa jednom dušom i dva imena.

Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković čestitao je bratskom ruskom narodu i svim građanima Rusije 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i naglasio da su pre 75 godina srpski i ruski narod izvojevali pobedu nad jednim od najvećih zala u istoriji sveta.

Tu pobedu smo, naglašava, izvojevali zato što bili zajedno i zato što smo bili na pravoj strani. Naveo je da su Srbija i Rusija i danas zajedno kada se čovečanstvo bori sa pandemijom korona virusa.

- Opet su Srbi i Rusi zajedno bili, opet je rusko rukovodstvo na čelu sa predsednikom Vladimirom Putinom pokazalo i svoje osećanje i posvećenost za Srbiju, za bratski srski narod i našlo nam se u trentuku kada ni samoj Rusiji nije nimalo lako u suočcavanju sa pandemijom - rekao je Selaković.

Fejsbuk preplavile fotografije boraca za slobodu

Povodom obeležavanja Dana pobede, na društvenim mreža pokrenut je "izazov" - da umesto svojih profilnih postave fotografije roditelja, deka i baka koji su se borili u ratovima za slobodu otadžbine.

- Ove godine, zbog epidemije korona virusa koja je pogodila ceo svet, nećemo održati tradicionalni marš Besmrtnog puka u Beogradu. Ali nećemo ni propustiti priliku da našim precima herojima odamo počast kakvu zaslužuju! Pozivamo vas da svi od 8. maja u 10.00 sati svoje profilne slike na društvenim mrežama zamenite slikama vaših roditelja, deka i baka koji su se borili u ratovima za slobodu naše otadžbine - stoji u objavi na Fejsbuk stranici "Besmrtni puk Srbije".

- Pokažimo svima da smo ponosni preci naših hrabrih predaka čije slike zaslužuje da vidi ceo svet - poručili su i pokrenuli ovaj izazov..

Izazovu se priključio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a taj primer sledio je veliki broj korisnika društvenih mreža koje su preplavljene fotografijama boraca za slobodu.

Izazovu se priključio i zamenik gradonačelnika Goran Vesić, a taj primer sledio je veliki broj korisnika društvenih mreža.

Video: Počasna artiljerijska paljba povodom Dana pobede

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA