≫ 

Saznajemo: Nijedno dete neće biti vraćeno iz beogradskih vrtića

Vrtići u Beogradu, pa i celoj Srbiji, ne rade od 16. marta

  • 6
Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

U ponedeljak, 11. maja počinju da rade vrtići, prema dosadašnjim odlukama u njih će moći da idu samo potpuno zdrava deca i čiji roditelji moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca u firmi, što mora da dokažu potvrdama iz preduzeća. Međutim, kako saznajemo u Gradu Beogradu, nijedno dete koje bude došlo neće biti vraćeno, iako mu oba roditelja nisu zaposlena.

Da bi dete pošlo u vrtić, neophodno je, kao što smo pisali, da imamo potvrdu pedijatra da je zdravo, a takođe, pošto je cilj da u vrtiću ne bude gužve, odlučeno je da mogu da se prime samo ona deca čiji roditelji ne mogu da rade od kuće, i deca samohranih roditelja koji rade.

Kako, međutim, saznajemo u Gradu Beogradu, nijedno dete koje je upisano neće biti vraćeno.

- Grad Beograd apeluje da u vrtiće decu dovode samo roditelji koji nemaju gde sa njima, odnosno koji rade. Tako će deca biti zaštićenija, i obezbediće se distanca. Molimo roditelje, koji rade od kuće, ili ima ko da im čuva decu, da ih ne dovode u vrtić. Ipak, nijedno dete upisano u vrtić, nećemo odbiti. Tako da ako neko dovede dete, koje je upisano, a kojem oba roditelja nisu zaposlena, mi ćemo to dete primiti. Naravno, dete mora da ima potvrdu pedijatra - saznajemo u gradskoj upravi Beograda.

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Preporuka za decu sa hroničnim oboljenjima

Na nivou države, da podsetimo, doneta je i preporuka da deca sa određenim hroničnim oboljenjima, kao i mališani čiji roditelji imaju ta oboljenja, prve dve nedelje ne kreću u vrtić.

Preporuka je da deca sa određenim hroničnim bolestima ne kreću prve dve nedelje u vrtić. Roditeljima se preporučuje da kod kuće ostanu deca sa sledećim hroničnim bolestima - respiratorne, kardiovaskularne, maligne, dijabetes i sa imunodeficijentnim bolestima. Deca treba da ostanu kod kuće i ukoliko roditelj ili staratelj imaju jednu od ovih bolesti - rekla je prošle nedelje za Telegraf.rs Suzana Lazarević, predsednica Odbora za predškolsku delatnost sindikata "Nezavisnost".

Sva deca koja kreću u vrtić, moraju da imaju potvrdu od pedijatra da su zdrava, a reč je o potvrdi koja se, inače, dostavlja prilikom prvog prijema deteta u predškolsku ustanovu ili nakon odsustvovanja zbog bolesti.

Prilikom prvog anketiranja roditelja, između 25 i 30 odsto njih se izjasnilo da imaju potrebu da pošalju decu u vrtić.

Samohrani roditelji, koji su zaposleni i ne mogu da rade od kuće, ili oba zaposlena roditelja koji ne mogu da usklade smene, i moraju da budu fizički prisutni kod poslodavca, imaće prednost  - objasnila je ranije za naš portal Lazarevićeva.

Kako saznajemo, i ovaj broj se u međuvremenu, smanjio.

vrtić foto: pixabay.com

35 mera za predškolske ustanove

Kako bi se sprečilo unošenje i širenje zaraze u ovim kolektivima, donete su mere koje moraju da se poštuju u predškolskim ustanovama pre početka i u toku rada, kao i u slučaju da se kod dece primete određene zdravstvene promene. Na spisku je 35 mera. Ceo spisak možete pogledati u OVOM tekstu.

Naime, pored čišćenja, dezifkecije, nabavke opreme za ličnu zaštitu, postavljanje dezobarijera, redovnog pranja ruku, provetravanja prostora, moraće da se vodi računa prilikom dolaska i odlaska dece iz vrtića da distanca bude 2 metra. Roditelji moraju da nose maske. Grupe i vaspitači ne smeju da se mešaju. Takođe, deca među sobom ne smeju da dele hranu i ne smeju da koriste igračke koje se ne mogu prati i dezinfikovati, posebno meke.

Deca će spavati po modelu noge - glava, a razdaljina između njih mora da bude 2 metra. Potrebno je i strogo voditi računa da se njihova posetljina ne meša.

I vrtićima je preporučeno da ne koriste veštačku ventilaciju, a zabranjene su i organizovane priredbe, pozorišta...

U slučaju da se kod deteta pojave simptomi i sumnja na koronu, treba ga izolovati u posebnu prostoriju za izolaciju, obavestiti roditelje i proveriti zdravstveno stanje ostale dece. U slučaju da se potvrdi da dete ima koronu, prostor u kojem je boravilo više ne koristiti.  

Deca, vrtić, igra, maske, koronavirus Foto: Shutterstock

Da li deca u crtiću treba da nose maske? 

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije prof. dr Georgios Konstantinidis objasnio je takođe, u razgovoru za naš portal zašto deca ne bi trebalo da nose maske u vrtiću.

- U uzrastu od 3 do 5 godina nije moguće nositi masku. Ta saradnja je moguća sa decom tek posle 6 godina. Oni maske ne treba da nose, jer u svojoj igri i načinu života, nije za očekivati da će se deca pridržavati nošenja maski, već će je skidati, stavljati, spuštati, i onda će ta maska, ukoliko negde na površini ima virus, u stvari, biti samo izvor zaraze. Dakle, deca ne treba da nose maske u vrtićima, vaspitačice treba - objasnio je prof. dr Georgios a šta sve može da se očekuje po povratku dece u vrtiće, po njegovom mišljenju, čitajte OVDE

Vrtići, koji počinju sa radom u ponedeljak, 11. maja zatvoreni su od 16. marta. Beogradski vrtići i u ponedeljak, spremno dočekuju 13.500 dece.

Video: Doktorka Kisić-Tepavčević objasnila šta je presudno uticalo na odluku da se otvore vrtići

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sa Sava

    8. maj 2020 | 16:07

    Pa zaista nema smisla Zasto bi roditelji koji nisu zaposleni dovodili decu da bi Se setkali po kaficima I trznim centrima

  • Da

    8. maj 2020 | 20:08

    Ovo nema smisla..umesto da idu deca koja nemaju gde, sad mogu sva deca. Kakva nedoslednost, sramota! Primicemo svako dete, necemo vracati, a ovamo kao trebaju potvrde poslodavaca...ista stvar kao sa bus plusom i gspom...prvo samo zaposleni, pa nakon 2ipo minuta ipak mogu svi...sramota

  • Nadam se

    8. maj 2020 | 16:10

    Broj zaraženi je od juče veći.I šta ako se deca zaraze pa zaraze roditelje itd.....nikom ništa...Dešava se upravo ono što smo i očekivali .Samovoljni direktori i ako su u državnim službama teraju roditelje da dolaze na posao fizički i ako može da se radi od kuće. Tako su važni i jaki.Pa gde je tu logika,kada je trebalo ostajati kući zbog zaraze bilo je napredno raditi od kuće sada to ne valja.Mnogi bi pristali i da im se smanji plata 20 ili 30% da bi deca ostala kod kuće zbog zaraze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA