• 5

Današnji vozači bili bi šokirani starom Slavijom: Umesto u kružni tok upali bi u zavrzlamu 7 ulica

Po naredbi okupatora na mestu velike raskrsnice napravljen je kružni tok

  • 5
Slavija, fontana, aplauz, komunalci

Foto: Tanjug/Beoinfo

Slavija sa svojim moćnim kružnim tokom, u koji se slivaju ulice sa svih krajeva grada, zapravo je kapija najstrožeg centra velegrada, prepoznatljivi simbol i orijentir. Ali, nije uvek bilo tako - nekada je to bila neobična, šarenolika i zbunjujuća raksrsnica 7 ulica. Sve dok nisu došli okupatori.

Danas se malo zna da je Trg Slavija decenijama bio jedno obično ukrštanje čak sedam ulica, potpuno neregulisano i haotično, u žargonu nazvano "Slavija" po staroj zgradi hotela koji se nalazio na jednom od ćoškova. Tako je bilo sve do 1942. godine kada je po naredbi okupatora tu napravljen kružni tok, piše stranica Kaldrma BGD.

Posle rata, kružni tok je dobio ime "Trg Dimitrija Tucovića" po političaru i ratniku poginulom u Prvom svetskom ratu čiji su posmrtni ostaci bili preneti i sahranjeni u sredini kružnog toka.

Sredinom 1960. godine počinje izgradnja novog nebodera "Hotel Slavija" na mestu starog, pa Trg Dimitrija Tucovića dobija delimično savremen izgled. Ipak, ovu veliku raskrsnicu ništa u to vreme ne čini pravim trgom - po obodima su se nalazili: ogromna "Mitićeva rupa", iskopani temelj nikad započetog solitera, udžerice, kiosci, stari neugledni bioskop... Osim hotela sve je i dalje delovalo zaostalo i neprilično jednoj od glavnih beogradskih lokacija.

Najcrnje dane ovaj "trg" doživljava devedesetih kada je tu postavljeno desetine nelegalnih zidanih objekata sa fast-fudovima i roštiljem, oformivši pravi pravcati "buvljak".

Svoj današnji izgled i pravi trg Slavija je postala pre 3 godine. Umesto zemljanog kruga u centru skvera podignuta je fontana, uređene su saobraćajnice i njihov tok i uklonjene sve nelegalne građevine koje su okupirale panoramu ovog dela Beograda, a na njihovom mestu izgrađen je veliki plato.

Radovi su završeni 2017. godine, i od tada Trg Slavija daje potpuno novu vizuru Beogradu.

Video: U čast Vladimira Putina fontana na Slaviji u bojama ruske zastave

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brana

    Stara Slavija je bila tacno 754.283 puta bolja od ove današnje moderne gluposti.

  • Hulk

    Koja je sedma?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima