• 3

Borba starog i novog, modernog i posrnulog: Ovaj kraj u Beogradu izgleda gotovo isto posle 83 godine

"Vreme" je na današnji dan 1937. godine objavilo fotografiju detalja iz Jug Bogdanove ulice

  • 3
Vreme, Beogradski kntrasti 1937

Foto: Arhiva Vreme

Beograd je, kažu, prestonica koja je u Evropi možda najviše razarana i podizana. Kao feniks, kad se pretvori u prah i pepeo, on bi se uzdigao i poleteo, utrkujući se sa najmodernijim evropskim prestonicama.

Ali, ožiljci su ostajali... I posrnuće i borba nisu bili samo oni ratni, kada je se dizala prašina pod bombama i kada su odzvanjali jauci i plač. Borba je bila i ekonomska - siromaštvo i progres uvek su išli nekako zajedno, čineći Beograd egzotičnim, ali prkosnim gradom koji se ne stidi prošlosti, a gleda u budućnost.

I taj kontrast mamio je decenijama fotografe, slikare, pripovedače... Tako je "Vreme" na današnji dan, a pre čak 83 godine objavilo fotografiju jednog takvog detalja iz Jug Bogdanove ulice.

Jug Bogdanova

Printskrin: Google Maps

Prepoznatljiva i za to vreme moderna, a i danas reprezentativna zgrada i dalje dominira ovom ulicom. Ali umesto ove nestabilne zgradice sa druge strane nikle su neke nove, ali nimalo velelepne kuće. I, ponovo su trošne.

Tako je ovaj kraj sačuvao svoju dušu iz tridesetih godina, ali je "obogaćen" gradskim saobraćajem, pa njime najčešće prolazimo autobusima i ne obraćajući mnogo pažnje na Jug Bogdanovu ulicu.

I ta slika kontrasta Beograda očuvala se do danas na mnogim mestima. Stare trošne zgrade i odžaci pariraju sa onim građevinama koje čine moderan Beograd.

(M. B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mama

    Na velikoj zgradi samo roletne promjeniti a malu okreciti i to je to

  • Promašaj

    Nista nije isto osim velike zgrade....

  • Mska

    Vesic ce cim procita ovo da krene u akciju... Ali Vesic... Gogi!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima