• 2

Ovako je čuveni gradonačelnik Branko Pešić planirao budući izgled Savskog amfiteatra

Jedan od glavnih parametara za razmišljanje dao je urbanista Branislav Jovin, autor "Mostarske petlje"

  • 2
Savski Trg

Savski trg pre početka radova, Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Problem "Savskog amfiteatra" zaokupljao je beogradske urbaniste i tadašnjeg gradonačelnika Branka Pešića kao jedna od najvažnijih tema još od sredine šezdesetih godina.

Kako piše fejsbuk stranica Kaldrma BGD, tada je promovisana akcija "silazak Beograda na reku" gde je ovaj veliki prostor u centru grada, premrežen železničkim kolosecima i pomoćnim objektima, bio prepoznat kao glavni budući pravac izlaska Beograda na Savu i njenu obalu.

Jedan od glavnih parametara za razmišljanje dao je urbanista Branislav Jovin, autor "Mostarske petlje" (1968).

Radeći u Zavodu za izgradnju Beograda, i ovenčan slavom koju je dobio sa prethodnim radom, Jovin je predložio nekoliko ključnih rešenja: Izgradnju velikih stambenih zgrada uz obalu, ukidanje Železničke stanice i formiranje velikog kružnog trga ispred nje, uklanjanje starog mosta sagrađenog tokom nacističke okupacije i njegovu zamenu modernijim, izgradnju još jednog mosta na potezu između "Gazele" i Brankove ulice, probijanje novih bulevara i ulica u Savskom amfiteatru.

Maketa i nacrt ovog futurističkog projekta predstavljeni su 1976. godine, ali se sa njihovom realizacijom nikada nije započelo u to vreme. Početkom 1989. godine, pri Srpskoj akademiji nauka i umetnosti SANU formiran je "Odbor za treći milenijum" koji je takođe želeo da se bavi urbanističkim sadržajem u "amfiteatru", i predlozi koje je taj odbor izneo u velikoj meri su se oslanjali na Jovinovu viziju iz 1976. godine.

Video: Savski trg dobija novo lice

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    Jedan je bio Branko Pešić.

  • Pravednik

    Gospodin je tada izjavio da taj potez treba biti kulturni centar Beograda. Urbani plan nije podržavao solitere na Savskom keju. Kada uvalite tu 50k ljudi sa izlascima na tri strane po dve i jednom saobraćajnom trakom, biće veoma zanimljivo...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima