≫ 

Prvih 16 pacijenata sa Sajma prebačeno u Mladenovac: Do kraja dana odlaze svi pacijenti

Oko 1.300 pacijenata prošlo kroz privremenu kovid bolnicu na Sajmu

  • 0
SAJAM PACIJENTI UTISCI Foto: Tanjug/Ministarstvo Odbrane

Prvih 16 pacijenata zaraženih korona virusom prebačeno je danas oko podne iz privremene kovid bolnice na Beogradskom sajmu u Specijalnu bolnicu za interne bolesti u Mladenovcu, a prema rečima direktora te bolnice Gorana Bojovića do kraja dana Sajam će napustiti svi pacijenti.

Bojović je za Tanjug rekao da je od 103 pacijenta, koliko ih je jutros bilo na Sajmu, njih 57 juče testirano i da se čekaju njihovi rezultati.

Beogradski Sajam. korona virus, koronavirus, Beograd, kreveti, vojska RS Foto: Tanjug/AP/Darko Vojinović

Kako je naveo, po dosadašnjoj statistici očekuje se da više od 50 pacijenata bude negativno i oni će biti u toku dana biti pušteni kući, a oni koji budu pozitivni biće prevezeni u Mladenovac.

Bojović je rekao da je juče sa direktorom KBC "Dragiša Mišović" Vladom Ðukićem i epidemiolozima Gradskog zavoda za javno zdravlje obišao bolnicu u Mladenovcu, naglasivši da ta zdravstvena ustanova ispunjava sve uslove i ima kadrove da bude kovid bolnica.

- Juče smo im poslali zaštitnu opremu iz našseg magacina i lekove, tako da su spremni da prime pacijente - kazao je Bojović.

Dodao je da je oko 1.300 pacijenata prošlo kroz privremenu kovid bolnicu na Sajmu, od kojih je 1.200 izlečeno i pušteno kući, a 60 poslato u druge bolnice.

O pacijentima je brinulo oko 620 lekara i medicinskih sestara i tehničara.

- Niko od medicinskih radnika i drugog pomoćnog osoblja nije bio zaražen. Ovo je veliki uspeh cele države, privremena bolnica koja je vršila nadzor na pozitivnim pacijentima ispunila je svoj zadatak potpunosti - ističe Bojović.

Vekić: Ubuduće teži pacijenti na Karaburmu, lakši u Mladenovac

Privremena kovid bolnica na Beogradskom sajmu biće zatvorena večeras, a novozaraženi sa blagom kliničkom slikom ili bez ikakvih tegoba ubuduće će biti smešteni u Specijalnoj bolnici za interne bolesti u Mladenovcu, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić.

On je dodao da će pacijenti sa težom kliničkom slikom i na respiratoru biti prebačeni u kovid bolnicu u VMC Karaburma.

Vekić je naveo da će u narednih sedam dana biti zatvorene kovid bolnice KBC Zemun i KBC ''Dragiša Mišović'' odakle će pacijenti na respiratoru i sa težim oblikom infekcije biti prebačeni u bolnicu na Karaburmi.

- Na sličan način biće zatvorene i kovid bolnice po Srbiji, pre svega u Leskovcu, Nišu i Novom Sadu. Biće predodređene ustanove za hospitalizaciju obolelih sa najblažom slikom, a biće ostavljena određena odeljenja u kliničkim centrima u Nišu i Novom Sadu za zbrinjavanje najtežih pacijenata - rekao je Vekić novinarima ispred privremene kovid bolnice na Beogradskom sajmu iz koje je prvih 16 pacijenata danas oko podne prebačeno u Mladenovac.

Vekić je kazao da će do kraja dana u Specijalnu bolnicu za interne bolesti u Mladenovcu biti prebačeni i ostali oboleli od korona virusa, kojih je ukupno 45, dodajući da se čekaju rezultati od 57 juče testiranih pacijenata.

Berislav Vekić Berislav Vekić / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Očekujemo da će većina pacijenata, koji su juče testirani, biti negativni, tako da će u toku dana biti pušteni kući, a svi koji su pozitivni biće prebačeni u Mladenovac. Transport svih pacijenata trebalo bi da se završi do kasnih večernjih sati i time zatvori privremena bolnica na Sajmu - rekao je Vekić.

Upitan za stanje pacijenata koji se prebacuju u Mladenovac, Vekić je rekao da oni imaju blagu kliničku sliku i da se očekuje da će posle drugog negativnog testa vrlo brzo napustiiti i bolnicu u Mladenovcu.

Vekić je naveo i da najnoviji broj novozaraženih, kojih je juče bilo 69, nije zabrinjavajući s obzirom na to da je, kako kaže, testirano više od 5.000 ljudi.

Dodao je da se pokazalo da 99 odsto novootkrivenih slučajeva u poslednje vreme imaju najblažu kliničku sliku i da nemaju tegobe, ali da se izoluju iz preventivnih razloga i kako ne bi širili virus u neposrednom okruženju.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA