≫ 

Urbane beogradske pčele mogle bi uskoro da dobiju svoj azil: Akcija spasavanja u punom jeku

Reč je o "košnicama" koje su divlje medonosne pčele same napravile na mestima koja im odgovaraju

  • 3
Uzgajanje pčela, pčele, pčelarstvo Foto: Pixabay

Beogradsko udruženje pčelara objavilo je na Fejsbuku da je akcija spasavanja urbanih pčela u Beogradu u punom jeku. Veliki broj Beograđana ih zove, pa se pčelari nadaju da će moći da stignu na sva mesta. Reč je o "košnicama" koje su divlje medonosne pčele same napravile na mestima koja im odgovaraju.

Pčelari iz ovog udruženja započeli su izgradnju pčelarske kuće i azila za pčele.

Na ovu akciju Udruženje je podsetilo 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine. Samo u Srbiji svake godine nestane petina pčelinjeg fonda, dok neke razvijenije zemlje sveta beleže i gubitak do 60 odsto.

Od 100 biljaka koje koristimo u ishrani, čak 70 oprašuju pčele. Za dve trećine namirnica koje čovek svakodnevno koristi u ishrani zaslužne su pčele.

One su i najbolji indikatori zdrave životne sredine, zato ako ih primetite na zidovima zgrada ili na voćkama, pozovite ovo udruženje i oni će vam pomoći.

Video: Pčela influenserka apelovala na upotrebu pesticida: Proglašene smo najvažnijim bićima na planeti!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nadja

    8. jun 2020 | 09:02

    Molim vas, sinoc dok sam setala, kod Immo centra u bloku 64, na banderi kod pesackog prelaza ka 63 bloku na Novom BG, roj pcela! Decica se skupila gledaju, fotografisu. Bojim se ako ih samo malo neko uznemiri, da mogu da izujedaju prolaznike, a mozda je neko alegrican. Hvala!

  • Jaca

    8. jun 2020 | 09:01

    Ne znam sta se desava ali kod mene u Knezevcu u dvoristu nalazim samo mrtve pcele ili dezorjentisane jedinke!!!! A ranijih godina samo zuje!!!!! Nema ih vise u mom kraju osim komaraca,muva i krpelja

  • Đorđe T.

    8. jun 2020 | 08:51

    Treba ih spasavati ! Viđao sam te male vrednice po cveću koje je postavilo Gradsko Zelenilo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA