≫ 

Korona ušla i u studentske domove u Beogradu: Zaraženo 20 studenata, rigorozne mere u ustanovi

- Niko od studenata nema tešku formu bolesti - kaže za Telegraf.rs epidemiolog Studentske poliklinike dr Mila Paunić

  • 39
Studentski dom Beograd, prazno, koronavirus, vanredno stanje,Srbija Foto: Tanjug/Andrija Vukelić

Korona virus je ušao u studentske domove u Beogradu, a kako saznajemo, obolelo je 20-ak studenata i njihovih kontakata iz doma na Karaburmi. 

Epidemiolog Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Beogradu, čuvene Studentske poliklinike dr Mila Paunić rekla je za Telegraf. rs da niko od njih nema tešku kliničku sliku, kao i da je situacija pod kontrolom. 

- Sve je ovo potpuno očekivano. Svi su oni dobro. Niko nema tešku kliničku sliku - kazala je dr Paunić za naš portal.

Prema njenim rečima, svi studenti koji su zaraženi koronom su smešteni u izolaciju uz pomoć Ustanove Studentski centar Beograd.

- Ustanova Studentski centar je pronašla prostor za izolaciju. Veliku pomoć pružile su nam kolege iz Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd. Reč je o dvadesetak studenata i njihovih kontakata, koji su u izolaciji - rekla je ona i dodala da sve ustanove u okviru Studentskog centra sprovode veoma rigorozne preventivne mere:

- Domovi su, ipak, gusto naseljeni kolektivi. Mladi se intenzivno druže, studentske sobe su male, i uvek postoji pretnja da se infekcija proširi. Mi preduzimamo sve da se to ne desi.

Direktor SC Beograd: U izolaciji troje studenata i 20 njihovih kontakata

Direktor Ustanove Studentski centar "Beograd" Goran Minić kaže za Telegraf.rs da su, prema informacijama Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, od povratka studenata u studentske domove 15. maja do sada, potvrđena tri slučaja infekcije virusom COVID-19. Kako objašnjava oni su izolovani, a pored njih izolovano je i 20-ak njihovih kontakata.

- Ovi studenti nisu imali simptome bolesti pri povratku u studentski dom, ali su bili u kontaktu sa zaraženim osobama, što su naknadno saznali. Studenti kod kojih je potvrđen virus, kao i dvadesetak njihovih kontakata, izolovani su u posebne smeštajne jedinice sa zasebnim kupatilima, gde ne postoji mogućnost kontakta sa ostalim stanarima domova. Pomenutim studentima se hrana dostavlja u sobe - kaže Minić.

Goran Minić, direktor, Studentski centar Beograd, dezinfekcija Studentski grad Goran Minić, direktor Studentskog centra "Beograd" Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Prvi čovek Ustanove Studentski centar "Beograd" rekao je za naš portal da svi studenti imaju laku formu bolesti, kao i da se sada čekaju rezultati drugog testa:

- Svi su praktično bez simptoma. Prvi test kod svih studenata u izolaciji je bio negativan, čekamo rezultate drugog.

On navodi da zaraženih stanara ima samo u domu na Karaburmi. 

- Sva tri potvrđena slučaja zaraženih korona virusom su stanari Studentskog doma „Кaraburma”. U ostalih 13 studentskih domova nema zaraženih studenata. Takođe, od oko 900 zaposlenih u Ustanovi Studentski centar "Beograd", dosad nismo imali nijedan slučaj pozitivan na COVID 19 - navodi Minić.

Video: Lončar o kraju epidemije korona virusa: Srbija bez novozaraženih oko 10. jula

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SoSa

    8. jun 2020 | 15:07

    Jesu li to oni studenti koji su iz Bosne i CG pusteni u Srbiju bez ikakve provere?

  • Qq

    8. jun 2020 | 14:41

    Sada cemo svi da ispastamo zbog vasih utakmica kafana, kladionica i kafica

  • Bejbi

    8. jun 2020 | 14:41

    To su oni sto su prvi dosli avionom iz CG. Poslao ih Milo da smanji broj zarazenih a u Srbiji da poveca.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA