"Ovakav scenario možemo da očekujemo uvek kad su obilne padavine": Apel za Beograđane nakon potopa

- Nije moguće graditi kanalizaciju višestruko većeg kapaciteta nego što je potrebno, zbog nekoliko intenzivnih padavina tokom godine. Takva praksa ne postoji ni u drugim zemljama u svetu - navode iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija"

  • 14
Beograd, nevreme, kiša, potop, potopljeni automobili Foto: Tanjug/Rade Prelić

U centru Beograda je juče, od 17 do 20 sati, palo 50 litara kiše po metru kvadratnom, a i danas nas očekuje 20 litara. Ulicama su "plivali" automobili, plutali kontejneri, auto-put je bio potopljen, kao i Autokomanda, voda je ulazila u podrume, prodavnice, nisu bile pošteđene ni ulica Kneza Miloša, Ustanička, Terazijski tunel... Koliko je palo kiše govori i podatak da se velikom količinom padavina smatra količina veća od 20 litara po metru kvadratnom.

Kako su za Telegraf.rs rekli iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija", kišna kanalizacija nije dimenzionirana tako da primi rekordnu količinu kiše. Kako navode, sinoć je na području Beograda u periodu od 19 do 20 sati palo od 50 do 60 litara kiše po metru kvadratnom, što je dovelo do stvaranja velike količine vode na površini za kratko vreme.

Ovo nas čeka svaki put kad za kratko vreme padne veća količina kiše

- Nije moguće graditi kanalizaciju višestruko većeg kapaciteta nego što je potrebno, zbog nekoliko intenzivnih padavina tokom godine. Takva praksa ne postoji ni u drugim zemljama u svetu. Ovakav scenario možemo da očekujemo svaki put kada budemo imali izuzetno obilne padavine, odnosno kada god bude palo više od 20 do 25 litara kiše po metru kvadratnom u kratkom vremenskom roku - navode iz ovog komunalnog preduzeća.

Niži delovi grada, prirodno, uvek imaju veći problem nego viši, zato što se sva voda koju kanalizacija ne može da primi slije u niže zone. Dodatni problem je i u tome što kišnu kanalizaciju nemaju svi delovi grada.

Smeće zatrpava slivnike

Tokom većih padavina nanosi se smeće, šut i drugi građevinski materijal u slivnike, tako da se posle padavina obavlja i vanredno čišćenje slivnika, navode iz ovog javnog preduzeća.

- Zato apelujemo na građane da ne bacaju otpatke na ulicu, a na izvođače građevinskih radova da više obrate pažnju na skladištenje građevinskog materijala - apeluju iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija".

Ekipe Beogradske kanalizacije redovno održavaju slivnike i kompletnu kišnu kanalizacionu mrežu, naglašavaju iz ovog preduzeća.

U Beogradu ima oko 35.000 slivnika koji se redovno čiste minimum dva puta tokom godine, dok se u zavisnosti od potrebe oni čiste i vanredno.

Video: Vožnja od Novog Beograda do Žarkova po paralisanom Beogradu

(Lj. R./ J. V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Prc

    9. jun 2020 | 16:37

    Koga bre ovi lazu ??? Mozda misle na Banglades , Vijetnam,Kambodzu .. Alo .. Aloo ... mi smo u Evropi !! Ocistite kanalizaciju , Cistite sahtove ... Odrzavaj te mrezu , zato uzimate pare od ovog naroda !!!

  • Djox

    9. jun 2020 | 15:50

    Potrebno je sluzbe da ociste stare odvode,ako nisu previse zauzete!?🤔

  • Parker

    9. jun 2020 | 15:48

    Ali verujem da je praksa da komunalne službe čiste slivnike i šahtove blagovremeno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA