≫ 

Obnavlja se rimska grobnica u Brestoviku: Prvo se čisti grobljanska deponija

Planiranim radovima na zaštiti grobnice u Brestoviku, biće učinjen značajan korak ka očuvanju dragocenog kulturnog nasleđa rimskog perioda

  • 0
Grobnica u Brestoviku Grobnica u Brestoviku Printskrin: Youtube/Ocolo Digital

Nakon punih 56 godina od poslednje sanacije kasnorimske grobnice u gročanskom selu Brestovik, počeli su radovi na obnovi i zaštiti. Saradnjom Arheološkog instituta u Beogradu, gradskog i republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture urađen je predlog projekta konzervacije i restauracije, a cilj je zaštita arhitekture i zidnog slikarstva ovog jedinstvenog zdanja.

Planiranim radovima na zaštiti grobnice u Brestoviku, biće učinjen značajan korak ka očuvanju dragocenog kulturnog nasleđa rimskog perioda na teritoriji naše države, kao i njegovoj popularizaciji u kulturne i turističke svrhe.

- Nakon pribavljanja potrebne dokumentacije, prvi terenski radovi se odnose na čišćenje grobljanske deponije, koja je formirana u neposrednoj blizini antičkog mauzoleja. U planove na obnovi antičke grobnice se neposredno uključio i Grad kao i opština Grocka sa svojim javnim preduzećima i Centrom za kulturu - objašnjavaju nadležni iz Centra za kulturu Grocka za "Novosti".

Osim građevinskih radova na osiguranju grobnice od vode i vlage, u planu je i da se izmesti staza kojom se dolazi do mauzoleja, a koja trenutno prolazi sredinom privatnog placa. Ideja je da se napravi nova i da ona ide obodom imanja, kao i da se posebno uradi nova kapija, ozeleni i uredi prostor oko grobnice, a ispred nje postavi klupa i tabla sa informacijama za turiste i posetioce.

Inače, Rimska grobnica u Brestoviku datira iz 3. veka naše ere, sa više odaja i ostacima fresko-slikarstva, redak je i jedinstven spomenik kulture iz antičkog perioda na ovim prostorima. Pripadala je vlastelinskoj rimskoj porodici, a krajem 19. veka pronašao je na svom imanju domaćin Vukašin Milosavljević, dok je sadio šljivik i kopajući prostor za sadnicu upao je u grobnicu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA