≫ 

Izolovali 13 dece u vrtiću na Zvezdari: Otkrivena još dva slučaja zaraze, rok za povratak produžen

*Prvi slučaj prijavljen 15. juna, dete poslednji put bilo u kontaktu sa ostalom decom šest dana ranije *Roditelji na svoju inicijativu testirali dvoje dece

  • 6
Vrtic, korona virus Foto: Shutterstock, Pixabay

Petnaestog juna potvrđena je informacija da je korona virus "ušao" u objekat Bela kula na Zvezdari Predškolske ustanove "Bejbi palas Anđela". Uprava je obaveštena o tome da je jedno dete pozitivno na kovid 19 i istog dana doneta je doluka o 15-odnevnoj izolaciji 13-oro dece iz dve grupe i njihovih vaspitača.

Odluka je, kako su nam ranije rekli iz predškolske ustanove, doneta u konsultaciji sa Gradskim zavodom za javno zdravlje, koji je preporučio kućnu izolaciju za decu iz matične grupe zaraženog deteta i druge koja joj je bila pripojena zbog malog broja dece. Ipak, testiranje nije bilo obavezno, već se sprovodilo na lični zahtev roditelja i o njihovom trošku. Takođe, izolacija nije bila predviđena ni za decu iz ostalih grupa, jer nije bilo direktnog kontakta, kako su nam tada rekli.

Kako smo danas saznali iz PU "Bejbi palas Anđela" u koju je trebalo da se deca već vrate, s obzirom na to da je poslednji kontakt sa inficiranim detetom bio 9. juna, taj rok je produžen do ponedeljka, a u međuvremenu je otkriveno da je među tih 13-oro dece bilo još dvoje zaraženih.

- Deca su dobro. Iz one grupe koja je isključena imali smo dvoje dece koje su samoinicijativno roditelji testirali, potpuno asimptomatski, ali su bili pozitivni - kazali su nam dodajući da je sa prvim zaraženim reč o ukupno troje inficirane dece, te da su sve troje bez simptoma: - Nema mera daljeg isključenja, jer su svakako isključeni. Jeste bilo da je trebalo da se vrate ranije, ali smo mi to malo produžili do ponedeljka i od ponedeljka ih očekujemo sve.

Za Telegraf.rs kazali su i da veruju da roditelji ostale dece znaju za još dva potvrđena slučaja, ali da ih vrtić nije posebno obavestio.

- Znaju oni međusobno, ali nisu sad posebno obavešteni, jer deca nisu u kolektivu. Deca su svakako isključena - kazali su nam ističući da testiranje nije obaveza, niti je uputstvo Zavoda, kao i da se većina nije testirala.

Dodali su i da im nije poznato kakvo je stanje roditelja zaražene dece, te da li su se i oni testirali, ipak, pretpostavljaju da bi takvu stvar znali.

- Ne znamo, ali rekli bi nam da jesu. Ne možemo da ulazimo u to, to je njihova odluka. To treba da odluči epidemiolog koji je je testirao dete - kazali su uz napomenu da se u radu vrtića ništa ne menja, čak da imaju povećan broj dece.

Ocenjuju da su svi svesni rizika.

- Imamo povećan broj dece. Roditelji znaju, svi mi smo svesni rizika da zaraza može da se pojavi, od 11. maja, kad smo krenuli - rekli su nam aludirajući na to da je "pretnja" konstantna.

Povodom informacija o tome da li su testirani roditelji zaražene dece, te da li je trebalo da budu izolovane cele porodice, obratili smo se i Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Video: Doktorka Kisić-Tepavčević objasnila šta je presudno uticalo na odluku da se otvore vrtići

(B. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🔴🔵⚪

    25. jun 2020 | 22:33

    Najbolje bi bilo da nema interneta i televizije pa da nemamo pojma šta se dešava kada je korona u pitanju! Virus k'o virus!

  • Mirko

    25. jun 2020 | 22:43

    Virus hara, ubija, mlađi su sa teškim kliničkim slikama, deca zaražena covidom 19, ali se ne morate testirati, nije obavezno ili ako hoćete, platite. Ni vrtić na "glasu" ne mora da obaveštava roditelje šta se još tamo desilo. Bože pomozi nam da sačuvamo zdrav razum, pored ovakvih gluposti!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA