≫ 

Doktor Kon otkrio koliko će nove mere biti na snazi: Nalazimo se u nedelji maksimuma

U Beogradu je sada situacija nepovoljna

  • 56
Konferencija, Predrag Kon Printskrin: RTS
Konferencija, Predrag Kon Printskrin: RTS

Epidemiolog Predrag Kon, član Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa kazao je jutros da se Srbija nalazi u nedelji maksimuma, a da se pad u broju registrovanih slučajeva, može očekivati nakon njenog završetka sa primenom najnovijih mera koje su sinoć najavljene.  

On je naveo da su sve mere oročene na 14 dana, a da će se posle toga videti da li ima potrebe i za nekim novim, ali je dodao da se nije razmatralo koje bi to bile.

Istakao je da je intenzitet prenošenja virusa u Beogradu visok od samog početka, ne samo u junu mesecu već od početka epidemije.

- Najosnovnija mera je nošenje maski uz kažnjavanje. Ta mera sprečava transmisiju virusa u zatvorenom prostoru. Biće ograničenje na 100 ljudi u zatvorenom prostoru i na 500 na otvorenom. Kafići će raditi do 23 časa u Beogradu, a noćni klubovu biće zatvoreni, ali je doneta posebna odluka da budu zatvoreni posle 23 sata. Mere su oročene na 14 dana i pratiće se njihov doprinos u smanjenju prenošenja virusa - kazao je dr Kon za RTS.

Dodao je da nisu razmišljali o drugim opcijama nakon 14 dana, ukoliko preduzete mere ne daju rezultat.

- Jasno je ako svi nose maske da se 99 odsto smanjuje transmisija virusa i to je potpuno dovoljna mera da znatno smanji ovu situaciju, da olakša i da iz nepovoljne pređemo u nesigurnu situaciju.  Za sada je ona nepovoljna za Beograd - kazao je dr Kon.

Na pitanje da li je ovo moglo da se predvodi, rekao je da je posle utakamice moglo da se sumnja, ali ne i da se prevodi.

- Nastupalo je toplije vreme i čitav odnos prema merama zasnivao se na to da će tokom leta intenzitet prenošenja virusa da oslabi. Međutim, njegov potencijal nije oslabio, pokazao je da ima visok intenzitet prenošenja - kazao je dr Kon.

Video: Stevanović: Klinička situacija vrlo ozbiljna, uglavnom su mlađe osobe hospitalizovane

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Danas

    3. jul 2020 | 09:07

    Trebamo biti odgovorni i slusati predsednika Vucica.

  • Aca

    3. jul 2020 | 09:49

    Nikada ne sumnjajte da ce nas predsednik uraditi sve sto je neophidno za dobrobit svog naroda,ove nove odluke su dokaz za to!!! Ima svu mogucu podrsku da izbavi svoj narod od ove podmukle pošasti... ZIVELA SRBIJA!!!

  • Milan

    3. jul 2020 | 09:18

    Auu pa to su nedelje i nedelje te dve nedelje koje su kljucne vec duze vreme,ako me razumete hahahah.Strasno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA