Ukida se validiranje u GSP-u?

Iako se uvode nove, pogodnije mere za putnike, kontrola neće biti ukinuta. Naprotiv, biće pojačana, tako što će se povećati broj kontrolnih punktova

  • 1

U javnom gradskom prevozu razmatraju izmene koje će doprineti efikasnijem saobraćaju, a jedna od takvih ideja je i da se personalizovane karte ne "čekiraju".  Jedan od predloga je da se ove kartice očitavaju van "špica", dok bi kada nije gužva, putnici morali da validiraju svoju legitimaciju. Međutim, postoji i opcija da se "čekiranje" kartica sa mesečnom pretplatom ukine, i da bude kao ranije, kada su se koristile markice.

Sa druge strane, povratak u školske klupe je na svega tri dana, a gradske vlasti pobrinule su se da osnovci do škole putuju besplatno. Ipak, kontrola će da zbije redove, a u lov na "švercere" krenuće punom snagom.

Prema podacima Sekretarijata za obrazovanje, osnovne škole u Beogradu pohađa ukupno 124.000 učenika, a prema podacima "Busplusa" do sada je izdato svega 3.500 personalizovanih kartica za osnovce.

Iako se uvode nove, pogodnije mere za putnike,kontrola neće biti ukinuta. Naprotiv, biće pojačana, tako što će se povećati broj kontrolnih punktova. A s obzirom na to da je način na koji je kontrola do sada obavljala svoj posao stvarao velike zastoje, kako javnog gradskog prevoza, tako i ostalih vozila, nadležni većaju o izmenama koje bi doprinele normalnom odvijanju saobraćaja.

 

- Besplatan prevoz za osnovce važi od subote, a učenicima na teritoriji grada Beograda će do kraja godine biti izdavane nove kartice koje će važiti do upisa u srednju školu, bez godišnjeg produžavanja važnosti. U međuvremenu, osnovci će moći besplatno da se voze uz đačku, zdravstvenu knjižicu ili staru voznu legitimaciju. Osnovci će kartice dobijati u svojim školama, koje će grad obavestiti o proceduri grupnog izdavanja "Bus Plus" kartica za đake. Odluku o besplatnom prevozu za đake osnovnih škola usvojiće Gradsko veće na prvoj sledećoj sednici. Karte za učenike srednjih škola i studente i dalje su obavezne i mogu se nabaviti po povlašćenim uslovima - navode u GSP-u.

Počasne karte za gradski prevoz, koje je GSP "Beograd" dodeljivao svojim penzionerima koji su u ovom preduzeću proveli pun radni vek,više ne važe. Naime, prilikom uvođenja novog sistema naplate ova kategorija korisnika gradskog prevoza je "izgubljena iz vida". Udruženje penzionera GSP uputilo je dopis Direkciji za javni prevoz po ovom pitanju, ali nadležni "nisu imali za njih sluha".

(Izvor: Večernje novosti)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kosač

    31. avgust 2012 | 04:40

    To samo kod nas ima, vi pišete besplatan prevoz za osnovce, a u daljem tekstu da će to gradski oci potvrditi na sledećoj sednici, a kada, možda u limburgu. No ni to nema nikakve veze kada se zna da lica do 16 god. nisu prekršajno odgovorna, te stoga deco i mladji maloletnici samo se vozite gradskim prevozom po svim gradovima gde ga ima, a kada država obezbedi da svi normalno živimo i ovo će se promeniti. Za decu sve za džabe, državo pa to je naša budućnost...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA