≫ 

Ovako je izgledao "filmski grad" kada je radio "punom parom"

Nakon dugog traganja za smislom i namenom, kompleks je prodat privatnim investitorima

  • 1
Avala film Printskrin: Google Street View

Prizor užurbanosti na ulasku u veliki kompleks filmskog studija "Košutnjak" snimljen u leto 1967. godine odaje atmosferu koja je vladala na ovom prostoru "magije pokretnih slika" u vreme početnog uzleta jugoslovenske kinematografije.

Podignut na napuštenoj goletnoj ledini na vrhu košutnjačkog grebena, kompleks je najpre služio za snimanje koprodukcija sa stranim partnerima što je u to vreme donosilo izvesne devizne prihode državi čija se privreda još nije bila dovoljno razvila. Kompleks se širio vremenom, a sa početkom krize devedesetih otišao je u propast iz koje se nikada nije izvukao jer su se promenili uslovi globalne i domaće filmske industrije, piše stranica Kaldrma BGD.

Nakon dugog traganja za smislom i namenom, prodat je privatnim investitorima i, prema najnovijim informacijama, najverovatnije će tu nići novi stambeni deo Beograda.

Iako nazvan "Košutnjak", čitav kompleks ne pripada zaštićenoj šumi "Košutnjak" niti celini "Topčider", već je geografski nastavak urbane celine Cerak - Žarkovo.

Na fotografiji iz vremena prohujale slave filmskog studija uočava se kamion "TAM - Praga" sa natovarenom scenografijom za terensko snimanje, kao i neko od aktera filmske industrije na tada izuzetno popularnom motoru "NSU Prima", koji odaje utisak glumačkog glamura te epohe.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toni

    7. jul 2020 | 09:29

    Ako i taj deo grada proguta beton onda je to katastrofa , urbanisticki haos i anarhija , cela Srbija se sabija u Beograd , bice to grad drzava od 4 - 5 milona stanovnika

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA