≫ 

Institut "Banjica" ponovo u kovid sistemu: Primljeno 10 pacijenata, priliv zaraženih se tek očekuje

U odnosu na prethodni period kada je Banjica bila kovid bolnica, kapacitet za lečenje obolelih od korona virusa povećan je sa 240 na 300 kreveta

  • 0

Video: Otvorena kovid bolnica Banjica: Predveče očekuju veći pritisak

Institut za ortopedsko-hirurške bolesti "Banjica" od jutros je ponovo u sistemu kovid bolnica, a do podne je u tu ustanovu primljeno oko 10 obolelih od korona virusa, dok se povećan priliv pacijenata očekuje u popodnevnim satima.

Direktor Instituta "Banjica" dr Zoran Baščarević kaže da će u toj ustanovi biti zbrinjavani kovid pacijenti sa lakšom i srednje teškom kliničkom slikom, a ukoliko se njihovo stanje tokom lečenja pogorša, biće premešteni u kliničko-bolničke centre koji imaju intenzivnu negu.

U odnosu na prethodni period kada je "Banjica" bila kovid bolnica, kapacitet za lečenje obolelih od korona virusa povećan je sa 240 na 300 kreveta, a ukoliko bude potrebno, biće obezbeđeno još 20 kreveta.

Dr Zoran Baščarević Dr Zoran Baščarević, Printskrin: Tanjug

- U toku je prijem pacijenata u našoj amublanti, od jutros ih je desetak smešteno u našoj bolnici. Pritisak za sada nije veliki, a najveći udar očekujemo u popodnevnim satima - kaže Baščarević za Tanjug.

Ističe da su prijemne službe i odeljenja potpuno spremni za prihvat kovid pacijenata o kojima će, kaže, brinuti veliki broj lekara i medicinskih sestara i tehničara.

Kako kaže, medicinskom timu Banjice pomagaće specijalisti iz Kliničkog centra Srbije - infektolozi, internisti, endokrinolozi, pulmolozi, alergolozi, gastroenterolozi, hematolozi, kardiolozi.

Potpuno spremni 

- Svi mi koji radimo u Institutu uključeni smo u lečenje pacijenata. Imamo iskustvo iz prethodnog perioda, ovog puta smo potpuno spremni i bez stresa očekujemo prijem pacijenata - kaže Baščarević.

Napominje da ima dovoljno medicinske zaštite opreme i lekova i da toga nije nedostajalo ni tokom prvog pika epidemije kada je na Banjici i tokom pet nedelja zbrinuto ukupno 400 kovid pacijenata.

- Očekujemo da će ih ovog puta biti više, jer je pritisak na ceo zdravstveni sistem veći nego prošli put - navodi Baščarević.

Sredinom avgusta moguć povratak na normalno funkcionisanje

Dodaje da je teško predvideti kada će se bolnica vratiti u normalno funkcionisanje, te da bi prema epidemiološkim prognozama to moglo da se dogodi sredinom avgusta ukoliko se, kako kaže, građani budu pridržavali svih epidemioloških mera, izbegavali proslave i druga okupljanja i koristili zaštitna sredstva.

- Imamo dovoljno kapaciteta da zbrinemo obolele od Kovida 19, ali žrtvujemo kapacitete za lečenje pacijenata od drugih bolesti. Apelujemo na građane da shvate da je situacija teška i da poštuju sve mere i tako pomognu lekarima i zdravstvenom sistemu da se što pre vrate u normalno funkcionisanje - navodi Baščarević.

Dodaje da Institut "Banjica" u narednom periodu neće primati ortopedske pacijente i da će oni biti preusmereni na Ortopedsku kliniku KCS i Vojnomedicinsku akademiju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA