Bahati vozači potpuno su ogoljeni: "Oko sokolovo" ulovilo njih 3.740

Građani su pozitivno reagovali na pojavu ovog sistema na ulicama grada

  • 21
Oko sokolovo, vozila, Komunalna milicija, policija Foto: Promo

Rukovodilac sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije Ranko Šekularac je istakao za Tv Prva da je u poslednja tri dana, ne uključujući današnji dan, konstatovano oko 3.740 nepropisno parkiranih vozila sistemom "Oko sokolovo", što je znatno veći opseg u odnosu na dosadašnjih skoro 350 kontatovanih nepropisnih parkiranja u jednom danu od strane 17 do 20 patrola.

Šekularac je objasnio da Komunalni milicajci, koji upravljaju vozilima sistema "Oko sokolovo", ukoliko su u procesu primene ovlašćenja mogu vozilo privremeno skloniti kako ne bi ometali saobraćaj.

- Ne može se govoriti o bahatom i namernom zaustavljanju na nepropisnom mestu, jer komunalni milicioner u primeni svojih ovlašćenja nije u prekršaju u toj situaciji. Mi ukazujemo našim kolegama da bi takvih situacija trebalo da bude što manje, sem u izuzetnim situacijama, kada su na to primorani. Svakako je nedopustivo da, bez obzira da li se radi o ovlašćenom licu ili bilo kome drugome, svojim zastavljanjem ugroze druge učesnike u saobraćaju - naveo je on.

Šekularac je prokomentarisao da su građani pozitivno reagovali na pojavu ovog sistema na ulicama grada, te da je ranije bilo mnogo primedbi na funkcionisanje upravo ove službe-kažnjavanja bahatih vozača.

- U prethodnim danima smo dobili na desetine telfonskih poziva gde su nam sugrađani čestitali i pozdravili ovu odluku i novi sistem "Oko sokolovo". Neki su se interesovali da li će vozila raditi na teritoriji celog grada i na teritorijama rubnih opština ili se primena odnosi samo na 93 navedene ulice. Trenutno će vozila biti raspoređena na mapirane ulice, ali smo i u fazi razmatranja da se vozila uključe i na rubne opštine i ulice koje nisu mapirane - najavio je on.

Oko sokolovo, vozila, Komunalna milicija, policija Foto: Promo

Govoreći o sivoj zoni gde motorciklisti i skuteri mogu da se parkiraju van parking mesta, ali da ne ugrožavaju slobodan prolaz, on je naveo da su do sada ta vozila bila kontrolisana shodno odredbama o komunalnom redu ili javnim parkiralištima i da će tako biti i dalje, kao i da ukoliko ne narušavaju slobodu kretanja neće biti kažnjavani.

- Moramo biti tolerantni i svesni smo manjka slobodnih parking mesta. Mi smo tu da omogućimo lakši život građana i da zajedno sarađujemo, a ne da uvodimo represivne mere. Važno je naglasiti da smo na istoj strani - rekao je rukovodilac sektora unutrašnje kontrole Komunalne milicije.

Kako kaže, vozila koja su trenutno u sistemu "Oko sokolovo" su pouzdana i sigurna za rad, te da ukoliko se pojavi potreba možda će biti razmatrano da se uvedu i manja vozila u ovom sistemu.

- Ovoj opremi, softveru i komunalnim milicionerima može da pruži bezbednost veće vozilo, terensko sa posebnim tehničkim karakteristikama. Oprema koju vozilo nosi je osetljiva i sofisticirana i mora da bude zaštićena od udara i potresa i radiće 24 sata. Nije poenta da se na ulicu izveze vozilo koje će često biti u servisu i neće moći da pruži uslugu za koju je namenjeno. Najvažnije je da vozilo može da pruži punu uslugu građanima i bezbednost patroli komunalne milicije - istakao je Šekularac.

Po njegovim rečima nije siguran da sistemi u okruženju koji su slični mogu da istoremeno kontrolišu nekoliko komunalnih problema, za šta je namenjeno "Oko sokolovo".

- Ovaj sistem koji mi imamo je nadgradiv i moći će da se koristi i za kontrolu i prijavu problema koji su u nadležnosti drugih komunalnih službi, kao što su rupe na putu, zatim deo propisnog parkiranja i dostavljanje podataka "Parking servisu". Nisam siguran da su softveri iz okruženja u toj meri multifunkcionalni - zaključio je Šekularac.

Video: Goran Vesić: Oko sokolovo novo oružje u borbi protiv bahatog parkiranja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Olimdar

    30. jul 2020 | 16:30

    Eto ko smo i šta smo umesto da podržimo slobodan prolaz mi se pitamo a šta ako se oko sokolovo parkira na trotoaru. Policija zauszavlja gde stigne pa se ne pitamo zašto baš tu, taman i da parkira na trotoaru to je jedno vozilo a ne tri hiljada. Takav smo mi narod svi bi hteli da se nešto poštuje a kada dodje do toga onda prvi to i sabotiramo.

  • Toni

    30. jul 2020 | 16:40

    Samo tako u evropi se kazna placala kad se u pogresnom pravcu vozilo parkira bila je kazna 15 € sad su kazne skocile I nemaju milosti prema vozacima

  • Petar

    30. jul 2020 | 16:26

    Bravo ,napokon od bahatih debila da Drzava neke pare uzme!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA