• 19

Dnevno do 1.400 prekršaja bahatih Beograđana: Ako zateknu vaš auto na ovim mestima, kazna do 25.000

Visina kazni će iznositi od 5.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od toga gde je vozilo zatečeno u prekršaju

  • 19
Oko sokolovo, vozila, Komunalna milicija, policija

Oko sokolovo / Foto: Promo

Juče je počela druga nedelja testiranja sistema „Oko sokolovo”, što znači da građani već sada dobijaju obaveštenja na kojima se nalaze podaci o lokaciji na kojoj je vozilo zatečeno, slika kao dokaz i ono što je najvažnije – molba da se tako nešto ne ponovi, uz obaveštenje da će od 10. avgusta biti pisane kazne svima koji naprave prekršaj, rekao je sekretar za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koodrinaciju odnosa sa građanima Darko Glavaš za Televiziju Pink.

On je istakao da će u test-periodu, koji će trajati do 9. avgusta, pripadnici Komunalne milicije biti na terenu i pojedini vozači će u slučaju bahatog parkiranja dobiti kaznu na do sada uobičajen način.

– Automatizovani sistem „Oko sokolovo” biće u punoj funkciji za šest dana, odnosno od sledećeg ponedeljka. Važno je napomenuti da su pripadnici Komunalne milicije u ovom test-periodu, sa četiri vozila u dve smene, u proseku dnevno beležili između 1.300 i 1.400 prekršaja ovog tipa. Juče je za 10 sati rada izdato 880 obaveštenja vozačima koji su nepropisno parkirali svoja vozila. Sistem „Oko sokolovo” se trenutno testira u 93 ulice, a u pitanju su saobraćajnice kojima prolazi javni gradski prevoz. Upravo to su ulice u kojima je bilo najviše primera nepropisno parkiranih vozila i za koje smo dobijali najviše primedbi sugrađana na ovu temu – rekao je Glavaš.

Prema njegovim rečima, trebalo bi napomenuti da će visina kazni iznositi od 5.000 do 25.000 dinara, u zavisnosti od toga gde je vozilo zatečeno u prekršaju.

– Nije isto ako je vozilo parkirano na javnom prostoru ili predstavlja prepreku za normalan protok saobraćaja. Sistem „Oko sokolovo” bi prema nekim procenama mogao da ubrza protok javnog gradskog prevoza i do 20 odsto. Prve efekte rada ovog sistema očekujemo oko 20. avgusta kada će prve kazne biti poslate sugrađanima koji čine prekršaje. Važno je istaći da mogućnost uticaja na rad ovog sistema praktično ne postoji, jer se sve dešava po automatizmu. Sistem ne može da radi selektivno i za svako vozilo koje je zatečeno u prekršaju sigurno će biti isporučena kazna – dodao je Glavaš.

On je istakao da će u prvoj fazi rada ovog sistema u opticaju biti 18 vozila i da će se snimati u 93 ulice. Takođe, nabavkom novih vozila biće proširen i spiisak ulica u kojima se snimaju prekršaji.

– Više od 90 odsto naših sugrađana vozi po propisima i ne pravi prekršaje, ali uvek postoje neodgovorni pojedinci koji, između ostalog, i onemogućavaju normalan protok u ulicama kojima saobraća javni gradski prevoz. Beograđani nestrpljivo čekaju da problem nepropisnog i bahatog parkiranja bude rešen, ali imamo i interesovanje za informacije o tome koliko je prekršaja uočeno tokom probnog rada. „Oko sokolovo” je potrebno Beograđanima koji žele da u našem gradu komunalni red bude ispoštovan – zaključio je Glavaš.

Video: Goran Vesić: Oko sokolovo novo oružje u borbi protiv bahatog parkiranja

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    Neka kontroliraju malo policiju pa ce imat 3000kazne dnevno

  • Dušan

    Gledajte da pri novoj nabavci to bude Bugati ili Maserati. Greota je trošiti pare na nešto što nije vredno beogradskih ulica. A i deset posto od mnogo je dovoljno.

  • nevozac

    Treba poskupeti jos benzin i naftu za kaznu bahatim vozacima. Parkiraju se gde stignu, koliko ljudi u bg samo nastrada zbog njihovog parkiranja oko zgrada kada vatrogasno vozilo ne moze d apridje od njih. Samo cepajte, treba nabaviti jos ovih auta i kaznjavati po sto puta

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima