• 0

Virus Zapadnog Nila nije izolovan kod komaraca na teritoriji Beograda

Prema nalazima laboratorije Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ kod izlovljenih komaraca na teritoriji Beograda nije izolovan virus Zapadnog Nila

  • 0

Nažalost, oprečnim informacijama koje javnosti plasira Zavod za biocide i medicinsku ekologiju, sugrađani se zbunjuju, podiže se neosnovana panika i narušava ugled i poverenje u JKP „Gradska čistoća“ i rad stručnjaka Sektora ekologije i unapređenja životne sredine, koji sprovodi mere suzbijanja komaraca i analizu tih insekata na prisustvo virusa groznice Zapadnog Nila na teritoriji grada Beograda.

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić, izrazio je zabrinutost zbog davanja oprečnih informacija javnosti, kao i nevericu u mogućnost da zaraženi komarci izbegavaju samo klopke koje „Čistoća“ postavlja širom Beograda.

- Malo je verovatno da u više od 290 klopki za izlovljavanje komaraca, koje na mesečnom nivou postavlja naš Sektor ekologije i unapređenja životne sredine, baš ni u jednoj ne pronađemo komarca zaraženog virusom Zapadnog Nila, već da ti komarci uđu samo u klopke Zavoda za biocide. Mi smo samo tokom jula testirali 9.650 izlovljenih komarac i ni u jednom nije izolovan virus. Apsolutno ne postoji razlog da se informacija o detektovanom virusu prećuti, ali se stiče utisak da nekom odgovara da kaže da je virus ipak registrovan. Nažalost, zbog toga trpe sugrađani, jer se netačnim informacijama unosi neosnovana panika, a dovoljno smo svi pod pritiskom zbog virusa korona, te nam dodatni strah nije na korist - istakao je Popadić i dodao:

- Iako smo apsolutno sigurni u naša laboratorijska testiranja, ipak želimo da stavimo tačku na oprečne informacije i zbog toga ćemo uzorke koje smo testirali tokom jula poslati na eksternu kontrolu u laboratoriju u Kraljevu, koja je referenta državna laboratorija za ispitivanje virusa i jedna od najboljih u Srbiji.

JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje

Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

Rukovodilac službe laboratorijskih ispitivanja Sektora ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“, Milica Rajković, kaže da je to preduzeće na osnovu ugovora sa Gradom Beogradom ovlašćeno da sprovodi monitoring populacije komaraca na teritoriji Beograda i to radi posatvljajući klopke za komarce, svakodneno,više na različitih lokacija širom grada i u skladu sa rezultatima kontinuirano primenjuje najefikasnije mere za suzbijanje odraslih formi komaraca.

- U okviru monitoringa se rade analize komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila i parazita izazivača Malarije, kao i bakterija Leptospire i Borelije koje se izoluju iz uzoraka krpelja i glodara. Inače, laboratorija u okviru Sektora ekologije i unapređenja životne sredine radi real time PCR testiranje komaraca na prisustvo virusa Zapadnog Nila metodom „in house“, koristeći sekvence specifične za taj virus, a dobijene od referentne laboratorije za Evropu, koja se nalazi u Teramu, Italija - rekla je Rajkovićeva i dodala da Sektor konstantno prati i situaciju u Evropi.

JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje

Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

- Prema podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, vidimo da su rezervoari virusa Zapadnog Nila mirni. Prema njihovim podacima u okruženju naše zemlje još uvek nema pojave virusa u pticama i konjima. Inače, mi očekujemo da se situacija promeni i da se zaraženi komarci u narednom periodu pojave, zbog čega smo u pripravnosti, ali ih do sada nismo registrovali. Ukoliko se rezultati promene odmah ćemo o tome obavestiti javnost i dati sve potrebne preporuke, jer nam je zdravlje ljudi na prvom mestu - objasnila je Rajovićeva i podsetila da je pored aktivnih rezervoara za aktivaciju virusa kod komaraca potrebno da spoljna temperatura pet dana u kontinuitetu bude oko 30 stepeni Celzijusa.

Na osnovu stalnog monitoringa koji se sprovodi na svim opštinama, kao i po prijavama sugrađana, zahvaljujući merama koje JKP „Gradska čistoća“ sprovodi svakodnevno, broj komaraca je u znatnom padu na gotovo svim lokacijama u Beogradu. Komarci su do sada tretirani uređajima sa zemlje i reka, ali i, pomoću avijacije, iz vazduha. Iako, do sada nije izolovan virus Zapadnog Nila, JKP „Gradska čistoća“ nastavlja sa svakodnevnim tretmanima komaraca sa zemlje, ali je avijacija u pripravnosti i ukoliko se ponovo ukaže potreba ona će biti angažovana.

Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800–000807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

(Telegraf.rs/PR)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima