Od sutra intenzivnije mere suzbijanja komaraca sa zemlje, a od četvrta ponovo podrška iz vazduha

U skladu sa rezultatima monitoringa koji govore o blagom porastu broja komaraca na samo nekoliko lokacija u Beogradu, Sektor ekologije i unapređenja životne sredine JKP „Gradska čistoća“ od sutra kreće sa intezivnijim merama suzbijanja odraslih formi komaraca uređajima sa zemlje i reka, a u četvrtak i petak, 13. i 14. avgusta, ponovo će biti angažovana avijacija za sprovođenje mera iz vazduha

  • 3
JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

Direktor JKP „Gradska čistoća“ Marko Popadić, rekao je da je intezivno sprovođenje mera jedini način da se smanji mogućnost pojavljivanja komaraca zaraženih groznicom virusa Zapadnog Nila.

- Iako do sada nismo registrovali zaražene komarce, situacija može svakog dana da se promeni, zbog čega se ne opuštamo i svakodnevno sprovodimo sve neophodne mere. Od sutra, mere će biti još intezivnije, jer smo uprkos kašnjenju isporuke 18 novih uređaja koji treba da stignu iz Koreje, uspeli da obezbedimo deset uređaja, koji će nam služiti dok isporuka ne bude završena. Tako da će na raspolaganju biti 78 ekipa, koje će u skladu sa potrebama i rezultatima monitoringa, biti angažovane u tri termina predviđena za suzbijanje komaraca sa zemlje i reka. Pored toga, u četvrtak i petak, podršku ekipama na zemlji daće i avijacija, kada ćemo mere sprovoditi istovremno sa zemlje i iz vazduha - istakao je Popadić.

JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

On je objasnio da se uz pomoć avijacije stiže do zelenih površina koje su nepristupačne uređajima sa zemlje i reka.

- Iako smo u prethodnom periodu sprovodili svakodnevne mere suzbijanja, što je rezultiralo značajnim smanjenjem broja komaraca, danas je drugačija situacija i na devet lokacija u Beogradu broj ovih insekata počinje da raste. Lokacije gde je uočen blagi porast komaraca su Kovilovo, Vrbovsko, Dunavac, Preliv, Besni fok, Široka greda, Padinska skela, Zemun Pregrevica i Ušće. Iako porast broja komaraca nije zabrinjavajući, još intezivnijim merama pokušaćemo da sprečimo da dođe do ozbiljnijeg porasta broja komaraca. Zato apelujem na pčelare da narednih dana pažljivo prate lokacije i termine kada će se tretman komaraca sprovoditi, jer iako biocidi koje koristimo nisu štetni po ljude i životinje, pčele spadaju u osetljivu grupu insekata, a njih moramo zaštiti u što većoj meri. To možemo samo uz pomoć odgovornih pčelara - naglasio je direktor „Čistoće“, Marko Popadić.

JKP Gradska čistoća, komarci, prskanje Foto: Nenad Cakic/JKP Gradska cistoca

Večeras od 19:00 časova pa do 24:00 časa, ekipe preduzeća tretman komaraca sa zemlje i reka sprovodiće na lokacijama Banjička šuma, SP „Jajinci“, na grobljima Centralno, Novo bežanijsko, Zbeg i Lešće, Ritopek, Vinča, Grocka uz Dunav, Ada Ciganlija, Makiš, Ostružnica, Umka, Rucka, nasip od Bloka 45 ka Ostružničkom mostu, Vinogradska, Blok 44, 45, 70 i 70a, Ledine 1, 2 i 3, Surčin 1 i 2, Banjica, Jajinci 1, 2, 3 i 4, Kumodraž selo, Veliki Mokri Lug, Mali Mokri Lug 1 i 2.

Sugrađani svakog radnog dana od 07:00 do 15:00 časova mogu da prijave lokacije na kojima primete povećano prisustvo komaraca pozivom na besplatan broj telefona 0800-000-807 ili putem elektronske pošte na adresu ekologija@gradskacistoca.rs

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DESANKADESANKA

    10. avgust 2020 | 17:01

    Kada dolazite u moje selo nije Beograd čela Srbija šta nas nejedinstvo komarci

  • Lord

    11. avgust 2020 | 01:18

    Prskanje u avgustu??? Pa komarci se prskaju u stasijumu larveovako samo polude i napadaju k'o sumanuti...

  • Djosa

    10. avgust 2020 | 17:56

    Samo BG a resto Srbije nije bitno!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA