≫ 

Počelo postavljanje spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu: "Istorijski dan za Beograd"

Kamioni sa ostalim delovima spomenika će iz Rusije stići do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra i posle toga će biti potrebno, prema procenama stručnjaka, oko 2 meseca da u potpunosti bude postavljen

Prva četiri kamiona s delovima spomenika osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji stigla su iz Rusije u Beograd i njihovo postavljanje počelo je danas.

- Danas prisustvujemo istoriji, jer je danas počelo postavljanje spomenika rodonačelnikom naše države, Stefanom Nemanji. Ovo je dokaz da su Srbi stari narod sa svojom kulturom i tradicijom - rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je prisutan danas na Savskom trgu.

Naglasio je da je ovo i, na neki način naša sramota, jer Stefan Nemanja do sada nije imao svoj spomenik, ali i istakao da će to sada biti ispravljeno, kao i da će se ubuduće posvetiti više pažnje odavanju priznanja srednjovekovnim vladarima.

- Podizanjem ovog spomenika, zajedno sa odlukom da se podigne spomenik i despotu Stefanu Lazareviću, počinjemo da pokazujemo poštovanje prema srednjem veku - rekao je on.

Spomenik posvećen Stefanu Nemanji, visok je 23 metra i težak 68 tona, a imaće i posebno osvetljenje. Napravljen je u bronzi i isečen u komade kako bi se lakše dopremio iz Rusije.

- Ovo je početak drugačijeg razmišljanja Srba o našoj sopstvenoj istoriji. Spomenik će se nalaziti na budućem najvišem trgu u Srbiji. Trg će imati čak 32.000 kvadrata, i on će postati trg kakav Beograd zaslužuje - naglasio je Vesić.

Da je bilo sve po planu, spomenik bi bio postavljen i ranije, rekaoje on, ali zadesilo nas je vanredno stanje. Međutim, kaže da je sve isplo kako treba i da će samo otkrivanje spomenika, kada on u potpunosti bude postavljen, biti svečani dan za Srbiju i srpski narod.

U Beogradu se od 10. avgusta nalazi i grupa ruskih majstora koji će zajedno sa našima raditi na postavljanju spomenika, a početkom septembra očekuje se i dolazak samog autora, Rukavišnjikova, koji će lično nadgledati postavljanje spomenika.

Ostala četiri kamiona sa delovima spomenika će stići do 31. avgusta, a poslednja dva do 15. septembra i da se očekuje da sppomenik bude postavljen u roku do dva meseca, do 15. oktobra.

- Očekujemo da spomenik osnivaču naše najznačajnije srednjovekovne dinastije Stefanu Nemanji, koji je zaista monumentalan i ponos naše zemlje, bude postavljen do sredine oktobra - rekao je Vesić.

Video: Savski trg dobija novo lice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    15. avgust 2020 | 15:02

    Slava Srbiji i Srpskom narodu i svim gradjanima Srbije koji su normalni.Ovaj spomenik je dugo cekan.Srbi su najstariji narod u evropi a i sire pokazuju studije.

  • Aca

    15. avgust 2020 | 14:52

    Ala ima mnogo zavidnih ovde u komentqrima zutaca zuti vi bi ste Hitlera jel????A ovi sta kazu jel ce nam biti bolji standar pa u vase vreme nam je bio i zivotni standard gori a i nista se nije gradilo!!!!Niti se nasi heroji spominjali!!!Vec se samo komsijama izvinjavali!!!!Molim da se objavi!!!

  • Aca

    15. avgust 2020 | 10:43

    Gle zutaca i srbomrzqca i rusomrzaca da su to Natovci njihovi uradili hvalili bi na sva usta!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA