Univerzitet u Beogradu 401. na Šangajskoj listi: Rektorka zadovoljna

"Mislim da je naš strateški cilj da UB ostane vidljiv na svetskom nivou preko Šangajske liste"

  • 4
Ivanka Popović, rektorka, fakulteti, nastava Ivanka Popović / Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Rektorka prof. Ivanka Popović zadovoljna je postignutim rezultatom i plasmanom Univerziteta u Beogradu od 401. do 500 mesta na Šangajskoj listi.

Ona je pojasnila da Šangajska lista meri naučne rezultate iz prethodnog perioda, da je ovogodišnje pozicioniranje slika ostavrenih trezultata iz 2018. godine, odnosno 2015. godine, jer se neke grupe rezultata gledaju u periodu od pet godina.

-U tom vremenu još uvek nije bio na snazi novi Zakon o nauci i Zakon o Fondu za nauku. Te rezultate su članice UB postigle u vremenu kada je bilo skromno finansiranje nauke. Zadovoljna sam našim rezultatom, imajući u vidu da svi napreduju, velika je konkurencija i borba za plasman na Šangajskoj listi - rekla je Popović za Tanjug.

Veruje da će doći do poboljšanja plasmana kada budu počeli da se osećaju rezultati novih zakona. Kako kaže jedna od tema razgovara sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja biće šta mi kao zemlja želimo da postinemo.

- Mislim da je naš strateški cilj da UB ostane vidljiv na svetskom nivou preko Šangajske liste. To zahteva i drugačije finansiranje, tako da bi trebalo malo da porazgovaramo i o novim načinima finansiranja u visokog obrazovanja. To nije samo pitanje finansiranja UB već i drugih univerziteta u Srbiji koji treba da streme da budu bolji -  navela je rektorka.

Ističe da je važan podsticaj da se nastavi sa akademskom izvrsnošću, posebno u užim naučnim oblastima, da drugi univerziteti u Srbiji mogu da se nađu na Šangajskoj listi.

- Mnoge zemlje danas imaju nacionalni program finansiranja univerziteta za Šangajsku listu, tako da je teško takmičiti se. Uz reorganizaciju nauke, koja se dešava u Srbiji, i uz podsticajno finansiranje u budućnosti možemo da očekujemo bolje rezultate, ali oni će se osetiti za nekoliko godina - istakla je Popović.

Navodi da će biti "osetljiva" pozicija Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi, dok se ne oseti efekat inovacija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Toma

    17. avgust 2020 | 16:42

    Beogradski Univerzitet na Sangajskoj listi, zauzima,, zlatnu sredinu,, sto je u ovoj situaciji veoma dobro?! U pojedinim oblastima kao u stomatologoji smou prvih 100,sto je odlicno!! I u tehnolosko-tehnickom smo na zavidnom mestu.?! Napredujemo i u IT tehnologija?! Sve ove rezultate je postignuto uz skromna finansijska sredstva?! Drzava ako hoce bolju rang listi na visi nivou, mora da izdvoji veca sredstva?! Rektorka prof Ivanka Popovic, u veoma slozenoj I uopšte situaciji postigla je izvanredan rezultat vredan paznje. Svaka joj cast.

  • Gordana

    17. avgust 2020 | 16:08

    Blaho nama sa njom Ko je nju postavio drzava bravi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA