Grad Beograd obezbedio 450 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju

Uslugu finansira Grad Beograd

  • 1
Deca, pešački prelaz Foto: Shutterstock

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da je Grad Beograd za narednu školsku godinu obezbedio 450 ličnih pratilaca za decu sa smetnjama u razvoju.

Ona je istakla da će ova usluga biti besplatna za sve korisnike školske i predškolske dece.

- Uslugu finansira Grad Beograd. Roditelji dece sa smetnjama u razvoju, koja su uključena u vaspitno obrazovni sistem Republike Srbije nemaju nikakve dodatne troškove – istakla je Stanisavljević za tv Pink.

Ona je precizirala da se zahtev za uslugu ličnog pratioca podnosi u nadležnom centru za socijalni rad, prema mestu prebivališta.

- Grad Beograd je ovu uslugu pokrenuo 2014. godine, kada je bilo 44 lična pratioca. Danas ih imamo 450 i taj broj će do kraja godine biti uvećan za 30, a tokom naredne za dodatnih 20 ličnih pratilaca – precizirala je resorna sekretarka.

Stanisavljević je ukazala da je tokom trajanja pandemije korona virusa nije bilo smanjenja socijalnih davanja iz budžeta Grada Beograda.

- Tokom pandemije korona vorusa, usluga ličnih pratilaca nije prestajala. Prilagodilo smo se novonastastaloj situaciju uz uputstva i preporuke Gradskog zavoda za javno zdavlje. Obezbeđena je zaštitna oprema i primenjuju se preporuke svih nadležnih organa -podvukla je Stanisavljević.

Kada je reč o Prihvatilištima za decu, odrasla i stara lica, Stanisavljević je dodala je situacija u tim ustanovama zadovoljavajuća, s obzirom da nije bilo registrovnih slučaja zaraze virusom Kovid 19.

Ona je istakla da je takva povoljna epidemiloška situacija ostvarena uz veliko požrtvovanje zaposlenih socijalnih radnika u tim ustanovama.

- Od prvog dana je obezbeđena zaštitna oprema za sve korisnike i primenjuju sve sve neophodne mere kako bi se sprečila pojava virusa u ustanovama socijalne zaštite, dok Prihvatilište za decu ima i dezinfekcioni tunel ispred ulaza. Rađena je edukacija sa

zaposlenima i sada sa decom koja kreću u školu – zaključila je resorna sekretarka i podsetila da je za korisnike socijalnih usluga do kraja godine obezbeđeno 35.000 zaštitnih maski i više od 12.000 litara dezinfekcionih sredstava.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA