Direktor beogradske škole u kojoj je izbila korona: Majka nas nije obavestila da je dete testirano

Direktorka Osnovne škole "Braća Jerković" iz Železnika Violeta Marković tražila od roditelja svih đaka i zaposlenih da reaguju na svaku sumnju

  • 40
Početak nove školske godine, 1. septembar, osnovna škola Ilustracija Foto: ATA Images

Slučaj učenika trećeg razreda beogradske osnovne škole "Braća Jerković", za kojeg se već prvog dana škole otkrilo da je pozitivan na korona virus, izazvao je veliku buru u javnosti. O detaljima slučaja govorila je direktorka te škole Violeta Marković.

Ona je u razgovoru za Blic objasnila šta se sve dešavalo te kako je došlo do toga da dete pozitivno na korona virus pohađa nastavu sa ostalim učenicima.

- Majka zaraženog učenika, u utorak, nakon završene nastave, oko 14 časova, obavestila nas je da je dete dobilo pozitivan rezultat testa na kovid 19. Testiranju su bili podvrgnuti svi članovi porodice, dan ranije, u ponedeljak, 31. avgusta, ali majka o tome ni školu ni učiteljicu nije obavestila, već je dete poslala u školu. U svojoj pisanoj izjavi, majka je navela, da je cela porodica testirana, jer radi u jednoj zdravstvenoj ustanovi - kazala je direktorka Osnovne škole "Braća Jerković" iz Železnika Violeta Marković.

Ona dalje navodi da je škola odmah po saznanju preduzela sve neophodne mere.

Đak bez simpoma, cela grupa ide u izolaciju

- Nakon što je škola, juče, po završetku nastave, obaveštena da jedan učenik trećeg razreda pozitivan na virus kovid 19, a bio je na nastavi, preduzete su sve mere prema uputstvu o postupanju u toj situaciji i prema preporukama Kriznog štaba. Učenici koji su juče pohađali nastavu u toj grupi i učiteljica, sa kojima je taj učenik bio u kontaktu, nastavu će nastaviti da realizuju onlajn. Učenik nije imao nikakve simptome, a učenici te grupe kao i učiteljica sve vreme nosili su zaštitnu masku, kao i svi ostali učenici i zaposleni u školi i poštovali preporučene epidemiološke mere. Druga grupa učenika istog odeljenja, nastavu će nastaviti da prati u školi, kao što su se i izjasnili - objašnjava direktorka.

Dodajemo da je propisana mera u ovakom slučaju da u izolaciju ide samo zaraženi učenik, ne i nastavnici i svi ostali đaci, ali da su ovde preduzete strože mere.

Markovićeva dalje ističe da su odmah obavestili i Gradski zavod za javno zdravlje i Školsku upravu Beograd, ali i Ministarstvo prosvete.

- Od Gradskog zavoda za javno zdravlje, danas smo dobili uputstvo da se učenik mora javiti lekaru u kovid ambulanti nadležnog Doma zdravlja, što je i urađeno i da ne sme nikako ići u školu narednih 14 dana počev od dana njegovog testiranja. Nakon isteka pomenutog perioda učenik se može vratiti na nastavu, u školu uz potvrdu lekara da je zdrav - kaže ona.

Škola odmah dezinfikovana

U školi je, prema njenim rečima, izvršena dezinfekcija svih prostorija u skladu sa merama epidemiološke službe, a škola sprovodi i realizuje sve propisane mere zaštite od kovida 19.

- Roditelji svih učenika, kao i svi zaposleni ponovo su obavešteni i upozoreni da ukoliko postoji sumnja da je virus kovid 19 prisutan u njihovim porodicama ili je neko od članova porodice pozitivan, da o tome odmah i bez odlaganja obaveste školu, da ne dolaze u školu narednih 14 dana i preduzmu sve propisane mere - zaključila je direktorka.

Protiv roditelja đaka koga su zaraženog poslali u školu, Ministarstvo prosvete podnelo je prijavu Centru za socijalni rad zbog povrede bezbednosti druge dece i nesavesnog ponašanja.

- Sugerisali smo školi, oni su pravno lice, da se pokrene prijava Centru za socijani rad za nebrigu o deci i videćemo šta će biti epilog, pratićemo. To je moja mera, ja drugu nemam. Zakon o porodici daje nadležnost Centru za socijalni rad, a mi možemo da iniciramo, kao što jesmo - naveo je on.

Video: Radojičić: Škole spremne, ali poštovati mere jer rizik postoji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sun

    2. septembar 2020 | 18:00

    Neodgovornost roditelja velika!!! Majka je znala kakva je situacija i nikako dete nije smela da pusti u školu dok nije dobila rezultate testa! Eto, sad njeno dete ima coronu pa je moguće prenelo i na nekog drugog!!! Zato da popije veliku novčanu kaznu!!!

  • dmx

    2. septembar 2020 | 18:53

    Kako manipulisu sa nama da je to neverovatmo. Sad ce i deca da ispadnu kriva. Sada ce svaki virus da se okrena na tzv. koronu. Kako i sami doktori kazu, test nije pouzdan. Sada ce krenuti satanizacija dece i roditelja. Sto niko ne prica koliko dnevno ima kupaca na bazenima i slicno.Ostavite decu na miru.

  • Mala

    2. septembar 2020 | 18:11

    E, lepo sad svi povucite decu iz klupa, pa online nastava, ko zna koliko je jos njih zarazeno bez simptoma koji nisu ni testirani...i sta cemo sad?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA