Kakvu će odgovornost snositi roditelji koji su poslali dete u školu pre rezultata testa na koronu?

Za fizičko lice, prekršajna odgovornost kreće se od 50.000 do 150.000 dinara

  • 4
Dete, deca, maska, škola, koronavirus Foto: Tanjug/AP

Pomoćnik ministra zdravlja za sektor sanitarne inspekcije Goran Stamenković, ocenio je ponašanje roditelja koji su dete poslali u školu pre nego što su dobili rezultate testiranja na korona virus, kao nedopustivo i nonšalantno.

On je za RTS istakao da je suština prekršaja ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije.

- Jedna porodica da se ovako nonšalantno ponaša i da prosto ne obrati pažnju na neke stvari koje su u porodici očigledne a to je verovatno simptomatologija. Ako postoje znaci bolesti ili ne, onda se bar sačeka rezultat testa i obavesti škola - naveo je Stamenković.

Krivična odgovornost roditelja

Što se tiče mera koje će biti preduzete prema roditeljima, Stamenković je rekao da je Ministarstvo prosvete uradilo ono što je trebalo,  a kako je ocenio, "verovatno će tu ići i jedna krivična odgovornost roditelja".

Objasnio je da će Ministarstvo zdravlja, kao logistika u zavisnosti kakve podatke dobije od nadležnog Zavoda za javno zdravlje, gradskog ili Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut", preduzeti i mere.

Goran Stamenković Goran Stamenković, Foto: Marko Jovanović

Dodao je da za fizičko lice inače postoji prekršajna odgovornost od 50.000 do 150.000 dinara.

- Suština prekršaja jeste ugrožavanje javnog zdravlja građana i nepostupanje prema propisima koji inače utiču na sprečavanje širenja epidemije. U odnosu na procenu rizika koju će epidemiolozi proceniti i u odnosu na zdravstveni nadzor koji će narednih dana uslediti nad tom porodicom, detetom i svim ostalim đacima koji su u tom razredu boravili, preduzeće se mere - pojasnio je pomoćnik ministra zdravlja.

Naglasio je da u "Batutu" postoji poseban tim koji se bavi nadzorom u školskim objektima.

Takođe, kazao je i da je sanitarna inspekcija dobila nalog, a da se inače po planu rada kontrolišu školski objekti.

- Idemo i preventivno i po prijavama - precizirao je Stamenković.

Podsetimo, već prvog dana nove školske godine, u jednoj beogradskoj školi u Železniku, potvrđeno je pristustvo korona virusa kod jednog učenika. Njega su roditelji poslali u školu, iako su u tom periodu čekali rezultate na virus kovid-19.

Video: Škola u doba korone: Ovako će izgledati pohađanje nastave od 1. septembra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    3. septembar 2020 | 08:53

    Ajde nervozni,komentari.

  • 👍👍💪💪

    3. septembar 2020 | 08:48

    Maksimalna kazna za primer drugima je jedino ispravno rešenje.Samo drastičan udarac po džepu osvešćuje i disciplinuje Srbina koji je po pravilu najpametniji u sve se razume i sve najbolje zna.

  • Ja

    3. septembar 2020 | 09:42

    Nadam se KRIVICNU prijavu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA