Nakon požara na Karaburmi nadležni uveravaju: Javni objekti su obezbeđeni, problem su naši stanovi

Kada su požari u pitanju zvanična statistika pokazuje da ih je daleko veći broj u objektima stambenog tipa

  • 0
Pozar karaburma Požar na Karaburmi, Foto: Telegraf.rs

Jutros je okončano sve oko gašenja požara na Karaburmi i istraga će tek da počne, a sve dok je istraga u toku nadležno je postupajuće tužilaštvo, rekao je danas Tanjugu načelnik Uprave za preventivne zaštite Sektora za vanredne situacije MUP-a Ivan Zarev.

Požar je izbio u utorak uveče, a prema prvim informacijama u medijima, gorela je plastika u pogonu za reciklažu.

- Verovatno ćemo kroz neki period znati tačan uzrok, i eventualno će biti utvrđeno da li ima u celom tom slučaju propusta - rekao je Zarev.

Kada su požari u pitanju zvanična statistika pokazuje da ih je daleko veći broj u objektima stambenog tipa, gde se ne vrši nadzor od strane MUP-a što po zakonu nije ni predviđeno, kaže on.

- Tamo gde se vrši nadzor, ako bi se napravila uporedna analiza sa daleko razvijenijim zemljama, ona bi pokazala da je kod nas taj broj požara mali i da je, hvala bogu mali broj ljudskih žrtava, i daleko manja materijalna šteta. To pre svega možemo da pripišemo našim dobrim propisima koji se primenjuju, i prisustvu naših inspekcijskih organa u objektima prve, druge i treće kategorije ugroženosti od požara - kaže on.

Tamo gde prestaje preventiva, reaguju vatrogasno spasilačke jedinice, ističe on i naglašava da je osnova čitavog posla ulaganje u preventivu, jer svaki dinar uložen u preventivu može u datom trenutku da uštedi milione, i u prvom redu ljudske živote.

- Ja i moje kolege i saradnici insistiramo da se od zanovljavanja propisa pa do primene najnovijih sistema i tehnologija u objektima - preventiva digne na viši nivo kako bi se smanjila verovatnoća nastanka požara i eksplozija a tako i gubitaka ljudskih života i imovine -  kaže Zarev.

Prvi domen preventivnog delovanja je prilikom projektovanja i izgradnje objekata kada je nužno ispratiti da li se poštuju svi aktuelni propisi, odnosno primenjuju savremeni materijali određenih karakteristika, i da se obezbede sigurnosni i sistemi za dojavu, sistemi za gašenje.

Tokom eksploatacije objekata deo preventivne funkcije je vršenje kontrola održavanja tih sistema u ispravnom stanju.

- Postoje naši domaći propisi kada je u pitanju održavanje sistema, postoje inostrani propisi za objekte koji nisu zastupljeni na teritoriji Srbije. Grade se tuneli, razgovarali smo i o gradnji metroa, znači primenjuje se inostrani, propisi razvijenih zemalja, kako bi se stepen bezbednosti podigao na pijedestal koji zaslužuje - kaže Zarev.

Imamo li amonijum nitrat?

Za nedavnu tragediju u Bejrutu glavni optuženi u javnosti je amonijum nitrat, a Zarev kaže da tamo rade njihovi istražni organi i da će se oni oglasiti sa bližim podacima za tu nesreću.

-Postoje dve vrste amonijum nitrata. Jedna je stabilisani amonijum nitrat koji se koristi za proizvodnju veštačkih đubriva, to je mali procenat amonijum nitrata u veštačkom đubrivu, i kao takav on nije opasan. I postoje drugi oblik amonijum nitrata koji se koristi u proizvodnji privrednog eksploziva - objasnio je on.

Dodaje da na teritoriji Srbije na par mesta ima amonijum nitrata koji je stabilisan.

- Ti objekti se kontrolišu u redovnom postupku. Tu nismo imali većih problema. To je amonijum nitrat koji je stabilisan, i nije onaj za koji se pretpostavlja da je bio u Bejrutu - kaže on.

Dodaje da su nadležni u kontrolnoj funkciji stalno prisutni u fabrikama veštačkih đubriva u Srbiji.

- Mi smo stalno prisutni u fabrikama veštačkih đubriva u Srbiji. Fabrika u Novom Sadu je ugašena, postoji u Pančevu ali je u stečaju, i trenutno ne radi, ne proizvodi se nikakvo veštačko đubrivo, pa samim tim ni đubrivo na bazi amonijum nitrata ili amonijum nitrata - rekao je on. .

Kako je ocenio što se tiče te opasne materije, situacija u Srbiji je bezbedna.

On je naveo da i amonijum nitrat koji se koristi za proizvodnju eksploziva postaje eksplozivan tek kada se stvore određeni uslovi.

- On jeste opasan ukoliko se ne vodi računa o pravilnom skladištenju, posebnim uslovima koji moraju da budu ispunjeni. Sve to je propisano određenim tehničkim propisima. Mogu da kažem da u Republici Srbiji nemamo problema trenutno sa amonijum nitratom koji se proizvodi za dalju proizvodnju privrednih eksploziva i da tu nemamo nekih većih opasnosti - rekao je Zarev.

Sektor kontroliše i transport privrednih eksploziva u Srbiji za šta se izdaju posebna rešenja kojima se definišu trase prevoza od kojih nema odstupanja, vozila i vozači sa posebnim sertifikatima, dok je prevoz ostalih opasnih materija u nadležnosti je ministarstva saobraćaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA