"Spomenik Stefanu Nemanji je obaveza prema istoriji"

Imamo obavezu da slavimo našu srednjovekovnu istoriju, ali kao narod se ponašamo kao da je naša istorija počela 1804. godine, nijednog srednjovekovnog vladara nemamo na novčanici - izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić

  • 8
Spomenik Stefanu Nemanji Foto: Večernje novosti

Budući spomenik osnivaču srednjovekovne srpske države Stefanu Nemanji u Beogradu predstavlja poštovanje srpske istorije i tradicije i slavu srpskih vladara i heroja, a to je i naša obaveza jer je ta istorija više nego slavna, izjavio je danas gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

On je na TV Pink podsetio da je predsednik Aleksandar Vučić predložio da se podigne ovaj spomenik i istakao da to podrazumeva da je Srbija ponosna na svoju istoriju i da je jaka, kao i da je sposobna da štiti svoje interese.

- Mi imamo obavezu da slavimo našu srednjovekovnu istoriju, ali, nažalost, kao narod se ponašamo kao da je naša istorija počela 1804. godine. Između ostalog nijednog srednjovekovnog vladara nemamo na novčanici - podsetio je Vesić.

Kako prenosi Beoinfo, govoreći o dinamici postavljanja spomenika, on je rekao da je do sada stiglo osam kamiona s delovima spomenika Stefanu Nemanji, prvi kamioni su stigli 14. avgusta, drugi prošlog četrtka a poslednji kamioni stižu 15. septembra.

- Ovaj spomenik je jedinstven po tome što nema običan postament, već je on napravljen kao neka vrsta muzeja na otvorenom. Unutar njega će moći da bude pedeset ljudi koji će biti u prilici da vide reljefe koji su posvećeni životu Srefana Nemanje. Ovaj spomenik će biti dominantan na Savskom trgu koji se rekonstruiše i koji će imati 32.000 kvadratnih metara - istakao je Vesić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rajko

    12. septembar 2020 | 15:50

    Podržavam

  • Ma

    12. septembar 2020 | 17:34

    Ostavimo naš srednji vek šiptarima, (oni ga svojataju a nama izgleda i nije nešto bitan), a mi da pravimo srpsku istoriju počev od petooktobarske revolucije 2000-te god.

  • Ja

    12. septembar 2020 | 16:40

    Obaveza,ali na pogrešnom mestu.Ovom spomeniku mesto je na pijadestalu i na nekoj čistoj površini,kao Pobednik što je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA