≫ 

Porodice se vraćaju s odmora, pa sumnjaju na koronu: Veliki broj poziva Hitnoj pomoći

Pacijentima je sve teže da razlikuju prehladu od kovida

  • 10
Kijanje, korona Foto: Shutterstock

Hitna pomoć je tokom noći primila veći broj poziva roditelja dece koji dolaze sa odmora zbog sumnje na korona virus.

Kako je rekla dr Ivana Stefanović, roditelje je zanimalo šta da rade, kako da se ponašaju, da li treba da ostanu u kući.

- Preporuka i Kriznog štaba, koju mi samo prenosimo, jeste  da decu ne puštaju u školu, barem narednih 10 dana. I odrasli bi trebalo da ostanu kod kuće, naročito zbog asimptomatskih slučajeva - rekla je ona za RTS.

Ono što je takođe razlog mnogih poziva jeste prehlada.

- Naši pacijenti, naravno, ne mogu da razluče da li je reč o običnoj prehladi ili kovidu. Oni se osećaju kako se obično osećaju kada se prehlade - sekret iz nosa, nemaju temperaturu, sinoć su sedeli negde gde im je bilo hladno, pa se danas tako osećaju.

- Preporuka za takve slučajeve jeste da, ako vam u naredna tri dana bude dobro, to ipak jeste bila prehlada. No, ako se plašite, ako vam poslodavci traže da se javite u kovid ambulante, to je takođe u redu. Javite se lekaru, da proverimo je li vam ipak potreban PCR test, kako bismo svi bili sigurni - kazala je dr Stefanović.

Video: Raste broj obolelih u Beogradu: Od ukupnog procenta zaraženih, 36 odsto je Beograđana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubiša

    14. septembar 2020 | 08:58

    Pa, što su išli, kad je savetovano i upozoravano da se ne ide? More im bilo preče od zdravlja, e pa, neka se sad sami leče, ili plate lečenje. Paradajz nek zadrže.

  • ...

    14. septembar 2020 | 09:26

    Roditelji školaraca ih vode na odmor u septembri (kadq je škola već počela), pa 10 dana da nre idu u školu... Čija su to privilegovana dečica?? Kako se pravda odsustvo iz škole zbog letovanja?

  • Sami pali sami se ubili

    14. septembar 2020 | 09:51

    Sreća da se ja ne pitam inače bi te koji se sa letovanja vrate zaraženi zatvorio mesec dana u kućnom karantinu i ne bih lečio. Pa majku mu zar će propasti svet ako se jedne godine ne ode na more? Ali ne, ta gospoda kažu da virusa nema i da doktori lažu a sada daj pomagaj. Ovako se mi te pandemije nećemo nikada rešiti a ionako tanka privreda će zatarabiti vrata pa onda nećemo imati ni za hleb a kamo li za letovanje u inostranstvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA