≫ 

Pomor labudova i ribe u Krnjači: Niko ne zna zašto, ali umiru i mladunčad i odrasle jedinke

Ostala je živa samo jedna labudica

 • 3
Labudovi kod Novog Sada Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Za samo dva meseca u rukavcu koji se proteže od Krnjače ka Borči otkriveno 14 uginulih labudova, veći broj pataka, a bilo je i pomora ribe. Uzrok trovanja ovih životinja još uvek je nepoznat.

Jojkićev dunavac koji se proteže od Krnjače ka Borči u dužini od oko šest kilometara postao je, izgleda, mesto izumiranja labudova. Otkriveno je sedam mrtvih labudova, šest mladunčadi i jedan odrasli mužjak.

Ostala je živa samo jedna labudica. Ovo je za poslednja dva meseca drugi put kako u ovom rukavcu Dunava vikendaši i sugrađani koji ovde imaju kućice pronalaze mrtve ptice i ribe. I sredinom jula u Jojkićevom dunavcu je otkriveno sedam mrtvih labudova, veći broj pataka i izvesna količina ribe. I sada je na jednom mestu pronađena uginula patka, piše "Politika".

- Šta je uzrok uginuća ptica prošlog puta, ali i ovog ostalo je nepoznato. Prošlog puta voda u Jojkićevom dunavcu bila je gotovo crna, osećao se neprijatan miris, zbog čega smo pomislili da je došlo do Kvara na kolektoru. Ali kada su radnici nadležnih službi izašli na tereni pregledali cevi i kanalizacioni kolektor utvrđeno je da je sve bilo uredu. I ovog puta voda je bila crna i osećao se neprijatan miris - kaže Zoran Janković, iz Udruženja "Eko-Pančevački rit".

Predveče je naša eko patrola po pozivu građana izašla na lokaciju Jojkićev dunavac i ustanovila uginuća ptičjeg i...Posted by EKO-Pančevački rit on Friday, 10 July 2020

On ističe da će mrtvog odraslog labuda, koga su oni uklonili i spakovali u plastičnu vreću, preuzeti "Veterina Beograd", ali nije siguran da li će se raditi obdukcija.

- Labud je strogo zaštićena vrsta zbog čega i obdukcija košta. Nisam siguran da će Uprava veterine Ministarstva poljoprivrede naložiti obdukciju, a bilo bi dobro da se konačno sazna zbog čega ptice i ribe izumiru u ovom kanalu. Da li je možda reč o nekom prirodnom procesu koji se dešava zbog podizanja mulja, da li neko namerno izbacuje cisterne sa kanalizacijskim otpadom, ili u kanal sipa neku drugu, po živi svet, opasnu materiju - pita se Janković.

Jojkićev dunavac se proteže ukoso od glavnog toka Dunava. U Borči se nalazi crpna stanica koja vodu iz ovog rukavca prepumpava u kanal Sebeš, a ovom vodom se napaja i šaranski ribnjak "Mika Alas".

Već duže vreme ovaj rukavac je zbog seče topola koje su u vlasništvu "Srbijašuma" odsečen od glavnog toka reke. Voda kroz njega prolazi samo kada nadođe Dunav. U vreme kada je vodostaj nizak nova i sveža voda se ne uliva u dunavac jer ne može da prođe od ostataka granja i zemlje. U njemu tada ostaje i sva voda iz fekalnih izliva što negativno utiče na biljni i životinjski svet.

Video: Stavi masku, da ne bude belaja: Labud pokazao posetiteljki parka da sa njim nema zafrkancije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Mare

  16. septembar 2020 | 13:55

  Zna se uzrok trovanja,ali se neko očigledno pravi nevešt.

 • Bhm

  18. oktobar 2020 | 20:00

  Eee Srbijo!Pisali ste retardirane zakone da se kaznjava ubijanje buna mare i puževa a ovde se desavaju masovna ubistva labudiva i pataka o ribi da ne govorim i šta?!Ne znate ko truje vodu?Evo ja ću da pođem s jednim inspektirom i naćićemo sigurno odakle se ispuštaju otrovi ali se plašim da to i vi znate i da je to lokalni moćnik ili partijski kolega tako da....znate kada će nas primiti u koliko toliko civilizovano društvo zvano EU?Nilada a mozda ni tada!Mi smo narod stoka i kao takav treba da zivimo u kaljuzi da ne prljamo normalan svet!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA