• 0

UNICEF u saradnji sa NIS-om donirao dodatnih 50 protokomera zdravstvenim ustanovama u Srbiji

UNICEF je dostavio 50 protokomera Kliničkom centru Srbije i KBC Dragiša Mišović

  • 0
Unicef i NIS, donacija

Foto: @Shubuckl

Nabavku protokomera omogućila je kompanija NIS koja se odazvala UNICEF-ovom pozivu  privatnom sektoru za prikupljanje sredstava za nabavku opreme za zdravstvene ustanove u Srbiji.  Iz ovog kontingenta protokomera, 20 je namenjeno Infektivnoj klinici, 10 Klinici za pulmologiju, 10 Kliničkom centru Srbije i 10 KBC Dragiša Mišović.

- Podrška zdravstvenim ustanovama jedan je od temelja društveno odgovornog poslovanja NIS-a. Želimo da, koliko je u našoj moći, doprinesemo naporima Srbije na suzbijanju epidemije i zato smo se odazvali pozivu UNICEF-a za nabavku potrebne medicinske opreme. To je ujedno način da iskažemo zahvalnost lekarima na njihovim vanrednim naporima u ovom periodu, kao i da doprinesemo da naši sugrađani imaju još bolje uslove za lečenje. Ova epidemija pokazala je koliki je značaj solidarnosti i NIS će i u narednom periodu, kao i do sada, nastaviti sa snažnom podrškom zajednici - izjavio je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.

Dok najugroženiji pacijenti dobijaju podršku pomoću respiratora, protokomer je osnovna kiseonička potpora namenjena za gotovo 70 odsto pacijenata obolelih od virusa korona kojima su potrebne dodatne količine kiseonika.

Unicef i NIS, donacija

Foto: @Shubuckl

- Zahvaljujući partnerstvu sa poslovnom zajednicom i njihovoj istinskoj solidarnosti, UNICEF je  nabavio značajne količine medicinske i zaštitne opreme kako bi, od samog početka epidemije, podržao  zdravstveni sistem Srbije i pacijentima obolelim od COVIDa omogućio  kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Drago nam je da nam se priključila ovako značajna kompanija kao što je NIS i pomogla nam da obezbedimo  50 protokomera koji su sada najpotrebniji zdravstvenim ustavoma - izjavila je dr Jelena Zajeganović-Jakovljević, rukovoditeljka Programa za zdravlje i rani razvoj dece u  UNICEF-u u Srbiji. 

- UNICEF nastavlja da pruža potrebnu podršku lekarima i svim drugim zdravstvenim radnicima i saradnicima, jer samo zajedno možemo uspešno da prevaziđemo izazove sa kojima se suočava zdravstveni sistem zbog novog koronavirusa - dodala je ona.

Unicef i NIS, donacija

Foto: @Shubuckl

Direktor Kliničkog centra Srbije profesor dr Milika Ašanin izrazio je zahvalnost UNICEF-u za donaciju najkvalitetnijih aparata za kiseoničku terapiju:

- Želim da zahvalim UNICEF-u što je uz nas od samog početka epidemije, a danas zajedno sa NIS-om. Protokomeri kiseonika koje smo danas dobili, neophodni su za lečenje pacijenta obolelih od COVID-a, jer im omogućavaju da dobiju dodatni kiseonik, olakšavaju tegobe i time mnogim pacijentima pomažu da izbegnu fazu u kojoj je respirator neophodan. Klinički centar Srbije je zajedno sa Infektivnom Klinikom i Klinikom za pulmologiju dobio  do sada ukupno 95 protokomera kiseonika i 10 novih, najsavremenijih respiratora, dok u narednom periodu očekujemo da nam stigne i 30 kiseoničnih koncentratora. Nama je to izuzetno važna i neophodna oprema i verujemo da će se naša saradnja sa UNICEF-om nastaviti istim intenzitetom i u narednom periodu.

UNICEF je u julu poslao apel poslovnoj zajednici za prikupljanje sredstava za nabavku protokomera. Zahvaljujući brzom odgovoru privatnog sektora, UNICEF je do sada prikupio sredstva za nabavku 411 protokomera.

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima