Za užinu dobijaju premazanu kiflu od 70 dinara: Ovako se deca hrane u jednoj školi na Voždovcu

Kakve su užine u školama u koje idu vaša deca? Fotografije možete da nam pošaljete na mejl redakcija@telegraf.rs

Užina, skola

Nedeljna užina u jednoj voždovačkoj školi za "trećake" Foto: Telegraf

- Ćerka mi se danima žalila kako ne može da jede užinu koju smo uplatili u školi. Prvo sam mislila da "izvoljeva", a onda sam joj tražila da jedan obrok donese kući. I onda sam se zaista veoma neprijatno iznenadila - ispričala je za Telegraf.rs majka čije dete ide u treći razred jedne osnovne škole na Voždovcu, a koja je zamolila da ostane anonimna.

Kako kaže sagovornica, ćerka je taj dan kući donela praznu kiflu. Tako se majci na prvi pogled učinilo.

- Onda sam otvorila kiflu i jedva sam primetila da je nečim namazana ali kad sam je probala, nisam mogla da utvrdim šta je u pitanju. Tad mi je ćerka rekla da je nekoliko dana pre toga dobila kiflu sa kremom koja je bila toliko "bajata" da se i krem stvrdnuo - nastavila je da priča sagovornica.

Majka je nakon toga odlučila da svaki dan fotografiše obrok koji njena ćerka dobija u školi. U utorak je devojčica donela sendvič sa paštetom...

Inače cena užine u ovoj školi je, kako navodi majka, 70 dinara. Ceo rezani hleb u prodavnici košta oko 50 dinara kao i pašteta od 50 grama, a prazna kifla u pekari košta 20 dinara.

- U sredu je ćerka donela proju. Za 70 dinara dobili smo parče u koje mogu da stanu ona dva plastična jaja iz kinder jajeta. Uz svaki obrok ćerka dobije i pola čaše, da li jogurta, čokoladnog mleka ili mleka. Ne dobije čak ni punu čašu... - objasnila je za Telegraf.rs majka.

U četvrtak su deca dobila parče pice sa jednim komadom šunke i malo kačkavalja. Kako sagovornica kaže parče je bilo veličine maske za telefon.

Poslednjeg dana u nedelji đaci su dobili namazanu kiflu sa parčetom salame.

- Jasno je meni da deca idu oko dva sata u školu i da im nije potreban obimniji obrok. Mene njegova količina nije ni iznenadila već se radi o tome da ovakva hrana ne treba da košta 70 dinara. Da li treba namazanu kiflu sa salamom da plaćamo 70 dinara? - zaključila je razgovor za Telegraf.rs majka.

Veći broj roditelja čija deca idu u ovu školu, priča majka, se pitaju "Ko određuje cenu užine u školama?", "Kako se bira koja će firma da dostavlja obrok u škole?", "Ko odlučuje koja će firma da dostavlja obrok u škole?", "Da li je bilo pritužbi na obroke u školama?", "Da li je bilo pritužbi na cenu obroka u školama?"...

- Ovo je regulisano Pravilnikom o bližim uslovima za organizovanje i praćenje ishrane učenika u školi. U Pravilniku se, između ostalog, navodi da "ishranu učenika u osnovnoj školi organizuje direktor škole u saradnji sa Savetom roditelja". Za ostvarivanje ishrane učenika u školi, u skladu sa utvrđenim načinom organizovanja, odgovorne su stručne službe škole i zaposleni na poslovima pripremanja i serviranja hrane.

Poslove praćenja ishrane učenika u školi škola obezbeđuje zaključivanjem ugovora sa nadležnim zavodom/institutom za javno zdravlje - odgovorili su za Telegraf.rs iz ovog Ministarstva.

Pitanja "Na koji način škola organizuje užinu za đake?", "Kako je određena cena za užinu?", "Šta deca dobijaju za užinu?", "Ukoliko je škola organizovala užinu preko ponuđača, kako je on izabran?" "Ko odlučuje kako će izgledati obrok?"... smo postavili i direktoru škole u kojoj deca dobijaju užinu sa fotografija.

Do objavljivanja teksta nismo dobili odgovor uz objašnjenje da nemaju vremena da ih daju.

Pravilnik o bližim uslovima za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi

Član 2

Ishranu učenika u osnovnoj školi organizuje direktor škole u saradnji sa Savetom roditelja.

Za ostvarivanje ishrane učenika u školi, u skladu sa utvrđenim načinom organizovanja, odgovorne su stručne službe škole i zaposleni na poslovima pripremanja i serviranja hrane.

Poslove praćenja ishrane učenika u školi škola obezbeđuje zaključivanjem ugovora sa nadležnim zavodom/institutom za javno zdravlje.

Član 3

Škola može da organizuje ishranu učenika na više načina i to:

1) pripremanjem obroka u sopstvenoj kuhinji;

2) u saradnji sa drugim ustanovama obrazovanja i vaspitanja koje imaju organizovanu ishranu učenika pripremanjem obroka u sopstvenoj kuhinji;

3) korišćenjem usluga ponuđača koji se bave proizvodnjom i distribucijom obroka.

Član 5

Prilikom planiranja ishrane učenika škola uzima u obzir:

- uzrast učenika;

- broj učenika određene uzrasne grupe;

- dužinu vremena koje učenik provede u školi i režim nastave;

- energetske potrebe učenika;

- nutritivne i posebne nutritivne potrebe učenika.

Planiranje ishrane učenika vrši se u skladu sa normativom ishrane učenika u školi, koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njen sastavni deo.

Član 6

Struktura dnevne ishrane učenika treba da obezbedi odgovarajuće zadovoljenje energetskih i nutritivnih potreba, kroz:

1) zastupljenost svih grupa namirnica, sa određenim udelom u odnosu na ukupni dnevni energetski unos;

2) zastupljenost svih hranljivih materija (makronutrijenata) u određenom procentualnom odnosu;

3) zastupljenost minerala i vitamina (mikronutrijenata) u preporučenoj količini/vrednosti;

4) raspodelu ukupne energije u kcal, odnosno kJ, podeljene na odgovarajući broj dnevnih obroka u određenom procentualnom odnosu.

Normativ ishrane učenika u osnovnoj školi 

Ovaj normativ se nalazi u Pravilniku o bližim uslovima za organizovanje, ostvarivanje i praćenje ishrane učenika u osnovnoj školi.

Video: Ovaj video je nаmеnjеn učеnicimа sа кljučnim prеpоruкаmа zа bеzbеdаn bоrаvак u šкоlаmа

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sony

    Sta ocekujes za 70 dinara. Mi plaćamo obrok u državnoj školi 250 dinara dnevno i dete jede normalu hranu. Sredom I petkom ima i posno

  • Mitar

    Zanima me uvek koji je odnos tih direktora sa dobavljačima užina.Čini mi se da je u skladu sa onim iz "Varljivog leta 68":"A njemu guska!"

  • Nemam reci

    Ma vi ljudi niste normalni. Sa razlogom se obrok u skolama zove UZINA... Ne dorucak ili rucak, uzina je u pitanju, od nje ne treba da se najeda i prejeda.. Samo da prezalogaji.. A sto se kvaliteta hrane tice, o tome ne treba raspravljati. Svima je jasno kakva je i svi smo imali istu u skoli. Nije tvoje dete prvo koje dobija takvu uzinu. Do riditelja je, ili ce uplacivati uzinu i anonimno davati izjave i komentare(kao da ga neko sili da uplacuje, kao da nemaju izbora), ili ce te pare dvati detetu da kupi sebi nesto, ili ce mu napraviti nesto kod kuce, ili u krajnjem slucaju i samo dete moze sebi da spremi nesto. Mislim o ovome je besmisleno i pisati... Ista je stvar i sa vrticima, fakultetskim menzama i bolnicama.. Ne znam sta ocekujete za 70dinara. Mozda da probate u privatne skole, tamo je verovatno uzina prihvatljiva.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima