• 19

Palme su ove nedelje posađene na Kalemegdanu, a ista egzotika bila je u Beogradu i pre 100 godina

, Telegraf

Na Kalemegdanu je zasađeno šest stabala, a sadnice su uvezene iz Španije

  • 19
Palme, Beograd

Foto: Arhivska fotografija

Javno-komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd“ pre dva dana je na zelenoj površini ispred paviljona Cvijete Zuzorić na Кalemegdanu zasadilo egzotičnu vrstu drveća- palme

Međutim, kako saznajemo, istorija govori da su i 1930. godine na Kalemegdanu bile egzote, agave iz roda palmi. 

Takođe, pre 9 godina su zasađene palme spred jednog kafea u Bulevaru Maršala Birjuzova, na Novom Beogradu i one opstaju i danas.

Na Kalemegdanu je, inače, zasađeno šest stabala vrste Trachycarpus fortunei. Sadnice su veoma visokog kvaliteta, a uvežene su iz Španije.

Stručnjaci JКP „Zelenilo-Beograd“, Beograd su odabrali primerke koji su visine oko 3.5 metra, jednakog rasta. Sadnice će odmah po sadnji dati estetski efekat na ovoj zelenoj površini.

Palme su zasađene u dva reda (po tri stabla) kako bi se naglasio ulazak u park Кalemegdan i prilaz paviljonu.

Poslednjih godina smo svedoci promene klime, koja se polako menja od kontinentalne i postaje sličnija submediteranskoj.

Zime u Beogradu su postale blage i bez ekstremno niskih temperatura. Zbog toga se otvorila mogućnost da „Zelenilo-Beograd“ po prvi put na javnu zelenu površinu zasadi palme, koje do sada nisu bile karakteristične za ovo naše podneblje. Ipak, ozelenjavanje egzotama nije nešto što ne postoji u Beogradu.

Podnosi temperature do -15

U privatnim vrtovima godinama unazad nalaze se uspešno odgajeni odrasli primerci palmi, banana, maslina i sl. Vrsta palme koja je zasađena na Кalemegdanu veoma dobro, bez oštećenja, podnosi niske temperature do -15 stepeni Celzijusa.

Prilikom današnje sadnje „Zelenilo-Beograd“ je primenilo sve potrebne tehnološke mere. Pažljivo je napravljeno strukturno zemljište za sadnju, koje će omogućiti sadnicama dobre uslove za razvoj. Supstrat se sastoji od mešavine humusa i dve frakcije šljunka, kako bi se obezbedila drenaža. Ispod sadnica je postavljen, takođe, drenažni sloj i izvršeno je njihovo ankerovanje.

Tokom zimskih meseci stabla palmi će se štititi povezivanjem krošnje i zaštitom debla od niskih temperatura.

U toku narednih dana JКP „Zelenilo-Beograd“, Beograd će oko palmi izvršiti sadnju kuglastih formi fotinije, lavande i sezonskog cveća, čime će zelena površina ispred paviljona Cvijete Zuzorić dobiti svoj finalni, nesvakidašnji izgled.

Video: Šetnja Kalemegdanom i otkrivanje tajni Beograda: Rimski bunar, Vojni bunker, Veliki barutni magacin

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Paor

    Ko ima nije skupo a i najlakše je poseći mada ako nema jestiv plod dal za životinje ili ljude seći odmah moliću lepo

  • Uroš

    Ispred srednje bogoslovske škole već godinama opstaju dva drveta banane. Klima se menja... Nije problem par palmi, problem je što se četinari skoro uopšte ne sade. Nekada je grad mirisao na bor, šišarke bile na sve strane.

  • Tina

    Prelepo! Volim inovacije. A ovi sto toliko brinu za ono sto je "nase" bolje da pokupe smece za sobom.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima