• 0

"KLIMATIZOVANJE" PIJACA: Sistemi za održavanje svežine namirnica

Na krovu pijace Blok 44 postavljen je sistem za orošavanje - cevni razvod sa prskalicama koje raspršuju malu količinu vode i stvaraju efekat vodene magle

  • 0

"Gradske pijace“ su danas ugovorile naučno-tehničku i poslovnu saradnju sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Institutom za termotehniku, kako bi rešile problem povišenih temperatura ispod nadstrešnica zatvorenih pijaca u letnjem periodu.

Na krovovima pijaca u Bloku 44 i u Mirijevu postavljena je zaštitna mreža čiji je cilj smanjenje sunčevog zračenja, a merenjem i analizom je utvrđeno je da je nakon ugradnje, temperatura vazduha manja za dva do tri stepena.

Takođe, subjektivni osećaj kupaca i prodavaca je mnogo prijatniji.

Na pijaci Blok 44 postavljen je i sistem za orošavanje - na krovu je ugrađen cevni razvod sa prskalicama koje raspršuju malu količinu vode i stvaraju efekat vodene magle.

Sistem orošavanja će smanjiti temperaturu i povećati relativnu vlažnost vazduha što je veoma značajno za održavanje prirodne svežine namirnica, navodi se u saopštenju JKP "Gradske pijace".

Kako se dodaje, u budućim projektima natkrivanja pijaca bće implementirana rešenja Mašinskog fakulteta kako bi kupcima i prodavcima omogućili prijatan boravak na pijaci.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima