≫ 

Beograd ima Banovo brdo, ali i tri Petlova. A da li ste čuli za Šugino i Goljino brdo?

Zanimljivo je da brda postoje čak i u Sremu, ali nije reč o lesnom profilu u Zemunu i na Bežanijskoj kosi

  • 3
Brda u Beogradu Printskrin: a3.geosrbija.rs

Prostor između Velikog Sela, Slanaca i obale Dunava nalazi se veoma blizu gradskih naselja, ali mnogima je ova zona prava enigma - sve dalje od Višnjice kao da ne postoji. A tamo se nalazi gomila brdašca, koji će možda jednog dana postati neka nova gradska naselja: Nikino brdo, Višnjičko brdo, Milićevo brdo, Tapino brdo. Zanimljivo je da se spomenuto Tapino brdo nalazi s jedne strane Velikog sela, a sa druge strane smešteno je Trapino brdo. Blizu Trapinog je i Šugino brdo.

Ako nastavite južnije stižete do Kaluđerice, a tu se nalazi brdo koje je ponelo ime izvesnog Ere. Između Ritopeka i Zaklopače postoji Pajkovo brdo.

Gde su brda, tu su i rupe, a jedne su ponele ime Džombine rupe. Deluje kao odlično ime za neki propali asfaltni put, ali, to je ipak samo nenaseljeno područje Vrčina. Kod Vrčina su i Bačarsko brdo, Karagačko brdo, a bliže Avali je Vodičko brdo. U Ripnju postoji Petrino, a u Barajevu Glumčevo brdo.

Zanimljivo je i da Beograd ima više Petlovih brda. Osim onog čuvenog Pevca u Rakovici, dva Petlova brda nalaze se u Obrenovcu.

Ali, najviše dvojnika ubedljivo ima Žuto brdo, koje se može naći u mnogim selima oko Beograda.

Zanimljivo je da brda postoje čak i u Sremu, ali nije reč o lesnom profilu u Zemunu i na Bežanijskoj kosi, već o Surčinu i Jakovu. Jedno se zove samo Brdo, a drugo je Veliko brdo.

U južnom delu urbanog Beograda najpoznatiji su Petlovo brdo, Labudovo brdo i Straževica. Ali, kod Miljakovca postoji i Goljino brdo.

Istina, Labudovo brdo i nije upisano kao zvanični naziv na sajtu Geosrbije, a to važi i za Banovo, Maleško i Pašino. Postoji upisano Mokroluško brdo, Torlak, Dugo brdo, Golo brdo...

U Grockoj postoji i Cigansko brdo.

Video: Stigli poslednji delovi spomenika Stefanu Nemanji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Godzilla sa morave

    3. oktobar 2020 | 08:24

    U Dedini kod Kruševca postoji Pičkovo brdo.Ime je dobilo po čoveku koga su zvali Pičak.

  • Mile

    7. oktobar 2020 | 11:37

    Postoji izmedju Sremcice i Velike Mostanice, brdasce koje se zove Sremacko brdo.

  • Gruntovni Surcinac

    3. oktobar 2020 | 09:23

    U Surcinu nema brda, a i da ima zvalo bi se breg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA